2026 12. kitabı
Okunma: 23 Mart 2026 09:05
Kitap çok çarpıcı. Hatta o kadar çarpıcı ki Ciano'nun eşi, onun idam edilmesini önlemek için bir koz olarak bu kitabı kullanmış. Bu yönüyle değerlendirince; evet, kitap gerçekten İkinci Dünya Savaşı öncesi ve savaş sürecince var olan atmosferi, zulmü, fikir ayrılıklarını, Mussolini'nin Hitler'e bakışını objektif bir şekilde anlatmış olabilir ve bu kitap bu yüzden kıymetli diyebilir, böyle düşünebiliriz. Ancak bir yönüyle de Ciano gibi hem bakan hem damat olan bir figürün, az veya çok, Duce'yi fikirleriyle etkileme ihtimali olduğunu varsayabiliriz; fakat hem İtalya'nın savaşa hazırlık için henüz hazır olmaması meselesi, hem İtalya'nın sürekli barış istemesi (savaşın başlamasını da geciktirmeye çalışması) hem de Hitler'e karşı Mussolini'nin yorumlarının sürekli, an be an değişmesi mevzusu, bu kitabın Ciano tarafından geçmişe yönelik belli miktarlarda değiştirildiği yönündeki görüşümü kuvvetlendirdi. Çünkü göreceksiniz; Ciano neredeyse hep haklı çıkıyor. Bu kabul gören bir bakış açısı mı, bilmiyorum. Belki benim İkinci Dünya Savaşı'nın İtalya açısından değerlendirilmesi kısmında bilgim eksiktir. Ama şimdilik fikrim bu yönde... Hacmine aldanmamanızı ve okumanızı tavsiye ederim.
Savaş GünlükleriKont Galeazzo Ciano · Kronik Kitap · 2017424 okunma