Kemal Tahir i ilk defa okuyorum ve çok geç kaldığımı düşünüyorum. Keşke daha önce başlasaydım. 100 temel eser içinde olan bir kitabından başlamak istedim iyi de yapmışım.
Kitabın konusuna gelecek olursak; 1920 senesinden sonra Esir şehir olan İstanbul daki direniş ve mücadesini anlatıyor. Kurtuluş Savaşı ndan çnceki dönemi en güzel anlatan kitaplardan biri diyebilirim. O dönemde yabancı ülkelerin askerleri sokaklarda kol geziyormuş. Anadolu da ki milli mücadele hareketine destek verenler ve milli mücadele hareketine katılanlar vatan haini olarak görülüyormuş. Yapılan işler de bir o kadar da değersiz görülüyor.
Kitabın ana karakteri Kamil Bey. Padişah Abdülhamid in en zengin en soylu vezirinin oğludur. Vatanseverdir. Yurt dışında bazı yaşanan olaylardan dolayı ülkeye dönmek zorunda kalırlar. Yoksulluk çekmektedirler. Geldiklerinde halasının kızında kalırlar. Çok zengindirler ve müthiş bir batı hayranlığı vardır. Eski okul arkadaşıyla karşılaşır bi gün. Sonra arkadaşının gazetesinde işe başlar. Bu süreçte babasının eski köşkünü yeniletip oraya yerleşir. Gazeteye başladıktan sonra vatansever duyguları iyice artar. Bu süreçte yardım ederken onlara milli mücadeleye yardım ettiği düşüncesiyle hapsedilir. Hapishanede yaşadığı duygu ve düşünceler çok güzel dile getirilmiş. Karısı Nermin in tavrı çok güzel anlatılmış.
Kitapta iki kutup var;milli mücadeleye sahip çıkanlar ve çıkmayanlar. Sahip çıkanlar düşüncesiz hareket ettikleri düşünülüyor. Anadoludaki canla başla yapılan mücadele İstanbul daki batı hayranlarının, karşı çıkanların hiç umrunda değil. O kadar vurdumduymazlar ki inanılır gibi değil. Ve bu yaşananların kurgu değil gerçek olması çok acı. Kitabın sonu yarıda kalmış. İster istemez seriye devam etmek istiyorsun devamında ne olduğunu merak ediyorsun. O yüzden seriye devam edilmeli diyorum. O dönemi gerçekten çok güzel anlatılmış. Yazar, Çaresizlik durumunda insanların neler yapabileceğini çok güzel anlatmış. Vatanseverlik, sevgi, ihanet, sadakat duyguları çok güzel yansıtılmış. Kitabın dili akıcıydı. Sadece son kısımlar biraz daha dikkatli okunmalı. Karakter sayısı arttığı için olaylar biraz karışabiliyor. Bide çok olayda yok aslında kitapta o yüzden bazı kısımlar sıkabiliyor. Biz hep kitaplarda Milli Mücadele döneminin Milli mücadele yüzünü gördük. Ama bu kitap diğer yönünü anlatmasıyla da önemli bence. Bir bakıma da Milli Mücadele nin sadece fiziksel mücadeyle değil de zihniyetle de çok mücadele verdiğini de gösteriyor. Okudukça kitabın önemini daha çok kavradım. Herşeyiyle beğendiğim bir kitaptı, seriye devam edeceğim. Tarihe merak saranlara özellikle tavsiye ederim.
Herkese iyi okumalar ve bol kitaplı günler dilerim. Esir Şehrin İnsanlarıKemal Tahir