2023 2. kitabı
Okunma: 15 Ocak 2023 00:00
Ve işte son zamanlarda beni en çok etkileyen o kitapla geldim; "Bülbül" Hannah kitaplarını çok severim ama bu kitabını ayrı bir sevdim. Gerek konusu, gerek anlatımı, gerekse akıcılığı ile beni kalbimden vurdu. Hüznü, ayrılığı, kavuşmayı, umudu, sevgiyi, aşkı, kahramanlığı, cesareti, korkuyu, zulmü ve sayamadığım daha pek çok duyguyu ince ince işlemiş yazar ve ortaya bu etkileyici hikaye çıkıvermiş. Kitap, 2. Dünya Savaşı'nın gölgesinde geçen bir hikayeyi anlatıyor bize. Nazi işgali altındaki Fransa ve burada yaşayan iki kız kardeş; Viann ve İsabelle. Annelerini küçük yaşta kaybettikten sonra babaları tarafından terk edilen bu iki kız kardeş, birbirlerinden uzakta bir hayat sürmeye başlıyor. Viann genç yaşta Antoine ile evleniyor, ondan daha küçük İsabelle ise kaldığı yatılı okullardan atılarak ya da kaçarak ömrünü geçiriyor. 19 yaşına gelen ve kaldığı son okuldan da atılan Isabelle, ablası Viann'in yanına gidince hikayenin gidişatı şekilleniyor. Nazilerin zulmü karşısında isyankar İsabelle ve bu zulme boyun eğen itaatkar Viann...Birbirlerinden çok farklı mizaca sahip bu iki kadının savaş boyunca yaşadıkları, hikayeyi adeta bir sinema filmi izliyormuşcasına takip etmemizi sağlıyor. Kocası esir kampına gönderilen Viann'ın kızı Sophie'yi korumak için yaptığı fedakarlıkları, Amerikalı pilotları kurtarmak için hayatını tehlikeye atan ve Bülbül takma adıyla adeta kahramanlaşan Isabelle'i okumak çok büyük bir keyifti. Savaşın kadınlar ve çocuklar üzerinde yarattığı yıkımı görmek ise oldukça üzücüydü. Kitabı son ana kadar kendimi tutarak okudum ve kitap biter bitmez de gözümde biriken yaşların akmasına izin verdim. İnanın kitabın etkisinden birkaç gün çıkamadım. Aklımda hep savaşın yıkıcılığı, çirkinliği ve acımasızlığı dönüp durdu. Hala aklıma gelince öfkeye kapılıp insanoğlunun bu vahşi yönünü anlamlandırmakta güçlük çekiyorum. Umarım hiçbirimiz böyle bir dünya ile tanışmayız ve barış içinde huzurlu bir hayat süreriz. Sonuç olarak kitap, son zamanlarda okuduğum açık ara en iyi kurguydu. Okumayanlara tavsiyem olsun.
BülbülKristin Hannah · Pegasus Yayınları · 20227,8bin okunma