·176 syf.····Okunma: 10 Ağustos 2023 00:00 Amerikan Rüyası okumayı severler için oldukça güzel bir örnek "Muhteşem Gatsby". Yazarın başyapıtı olan bu eser, 1920'li ve 30'lu yılların Caz Çağı'nı tasvir ederek Amerika' nın kültürel yapısını ve yozlaşmayı gözler önüne seriyor.
Birinci Dünya Savaşı sonrasında zenginleşen Amerika'da geçiyor hikayemiz. Güçlenen ekonomi ve ortaya çıkan yeni fırsatlar sayesinde zenginleşenlerden birisi de Jay Gatsby adında genç bir adam oluyor. Kendisi, evinde verdiği gösterişli partilerle tanınıyor fakat mal varlığını ne şekilde elde ettiğini kimse bilmiyor. Hikaye, bize Gatsby'nin yan evinde oturan ve daha sonrasında Gatsby ile arkadaşlığını ilerleten Nick tarafından anlatılıyor. Gatsby'nin asıl amacının, yıllar önce aşık olduğu fakat beş parasız olduğu için evlenemediği Daisy'ye ulaşma çabası olduğunu sonradan anlıyoruz. Sonunda işler maalesef umulduğu gibi gitmese de, Gatsby üzerinden bizlere kültürel bir çöküşün hikayesi anlatılıyor yazar tarafından.
Her ne kadar oldukça önemli bir yere sahip olsa da, kitaba bayıldım diyemiyorum. Zira yazarın dili ve üslubu beni çok da içine almadı. Yer yer anlatıdan uzaklaşmama bile neden oldu. Önemli bir noktayı detay vermeden birkaç cümleyle geçtiği yerlerde hikayeden iyice kopmuş oldum. Özellikle kişiler arası diyaloglar bence yer yer çok anlamsızdı. Şimdi yapacaklarım arasında 2013 yapımı filmini seyretmek var. Sanıyorum Leonardo DiCaprio Gatsby rolünün hakkını vermiştir. Bana iyi seyirler, okuyacak olanlara keyifli okumalar o halde.