2026 8. kitabı
Okunma: 24 Mart 2026 20:35
Kapak kızı- Yeşil Peri Gecesi- Osman üçlemesinden sonra dördüncü Ayfer TUNÇ kitabım bu, kitap kulübü seçimimiz... Diğer kitaplar gibi bolca geçmişe dönüş-geleceğe sıçrama var. Bir ailenin üç kuşak kadınının hikayesi var öncelikle. Paşa kızı olduğuna inanan, Osmanlı anneanne, Cumhuriyetin ilk kuşağı ve elit olmasa da elitist davranmaya çalışan anne ve post-modern kızı. Bay E., erkek kavramının kısaltmasıymış, öyle diyor sayın yazar. Bay E. üzerinden elit bile olsalar, erkeklerin kadınlara davranışının çok da değişmediğini anlatılıyor. "Kadınlar E.'nin ilgi alanından hiç çıkmadı ama kadın me­selesi hiç girmedi." Ve Şehnaz gibi başarılı bir öğretim üyesi de olsa, Eyşan gibi aristokrat bir aileden gelmiş, başarılı bir avukat da olsa, kadınların küçük tanrı olarak gördükleri erkeğin metresi olmaktan veya aldatılan eş olmaktan kurtulma cesaretini gösteremediğini görüyoruz. Şehnaz'ın anneannesi ve annesi hayatta kalmak için bir erkeğe bağlanmak zorundaydılar, ama ya Şehnaz:bu onun kendi seçimiydi. "E.'nin güzelliğini seyrederken Allahım ondan ayıracaksan beni yaşatma diye dua ederdim ama ben bile Allah'tan ömrümü E.'ye vermesini istemeyi akıl etme­miştim." Sonuç olarak kitabı okuduğumda farklı şeyler gördüm, Ayfer Tunç'u dinlediğimde yazarın daha farklı dertlerinin olduğunu anladım. Keyifli bir okuma oldu,her ne kadar Bay E. karakteri ile genellenmek hoşuma gitmese de:)
Edebiyat & Roman
Annemin Uyurgezer GeceleriAyfer Tunç · Can Yayınları · 20267,2bin okunma