2023 20. kitabı
Okunma: 11 Kasım 2023 00:00
Nobel'i aldıktan sonra ülkemizde de çokça okunulan yazarlardan birisi oldu Annie Ernaux. Benim de uzun zamandır tanışmak istediğim ve dilini merak ettiğim bir yazardı. Eserlerini de kronolojik olarak okumak ve edebi kişiliğini yıllar içerisinde nasıl şekillendirdiğini görmek ve anlamak istedim. Bu nedenle ilk olarak okumaya "Boş Dolaplar"dan başladım. Kitap,yazarın dilini ve tarzını anlamam açısından çok yardımcı oldu. Birinci kişi ağzından yazılan bu eserde, karakterin iç hesaplaşmasını biz okuyuculara cesurca yapması hoşuma gitti. Konumuz genel olarak bir sınıf çatışması etrafında şekilleniyor. Eğitimsiz bir aileden gelen Denise'in, kendini işçi sınıfından ayırmak, onlara ait olmadığını göstermek için verdiği mücadeleyi okuyoruz. Okul hayatıyla tanıştığı burjuva çevresi ve buna öykünmesiyle başlayan süreç, Denise'in bir kadın olarak kendi yolunu çizmeye çalışmasıyla devam ediyor. Fakat kendisini kürtaj masasında bulması, onun gözünden bu yolun sonunun bir başarıdan ziyade utanca, öfkeye ve hayal kırıklığına çıktığını gösteriyor. Yazarın diğer kitaplarını da oldukça merak ediyorum. Özellikle oto-sosyobiyografi yazınına katkısının ne şekilde olduğunu anlamak için okumalarıma kronolojik olarak devam etmeyi planlıyorum. Bakalım diğer kitaplarda beni neler bekliyor?
Boş DolaplarAnnie Ernaux · Can Yayınları · 20223,326 okunma