2026 27. kitabı
Okunma: 24 Mart 2026 23:44
#vehim ”Vehim”, modern dünyanın “her zaman güçlü ve verimli olma” dayatmasına karşı sessiz ama sarsıcı bir başkaldırı niteliğinde. Kitap bize, insanın en büyük savaşının dış dünyayla değil, kendi zihnindeki o bitmek bilmeyen fısıltılarla olduğunu hatırlatıyor. İlgin’in hikayesi üzerinden okuduğumuz şey aslında hepimizin ortak yarası. Kendimizi başkalarının başarı kıstaslarıyla ölçerken kaybettiğimiz o öz şefkat. Roman, düşmenin değil, düştüğünü kabul edememenin insanı asıl yoran şey olduğunu kalbimize işliyor. Eserdeki anne figürü ve çevre baskısı, sevginin bazen nasıl bir “koşul” haline getirildiğini çarpıcı bir şekilde sergiliyor. “Eksik hissetmek bir ayıp değil, bir insani haktır” mesajı, satır aralarından usulca süzülüyor. Kitap, iyileşmenin yolunun mükemmelleşmekten değil, kırıklarımızı saklamayı bırakmaktan geçtiğini savunuyor. Duygusal sınırların ihlal edildiği bir dünyada, “hayır” diyebilmenin ve mesafe koymanın bir kopuş değil, bir hayatta kalma biçimi olduğu gerçeğiyle yüzleşiyoruz. Tarık karakteriyle simgelenen “alan açma” kavramı, günümüz ilişkilerine dair çok kıymetli bir ders veriyor. Birini sevmek, onu onarmaya çalışmak değil; o onarılırken yanında sessizce durabilme sabrıdır. “Bazen insan sadece duruyordur” cümlesi, acele etmeye programlanmış zihinlerimiz için adeta bir nefes molası. Kitap, sevginin dönüştürücü gücünün ancak yargısız bir kabulle mümkün olabileceğini zarif bir dille anlatıyor. Finaldeki “Kalıntı” metaforu ise kitabın en ruha dokunan felsefesini özetliyor. İyileşmek, hafızanın silinmesi değil; geçmişin sesinin kısılmasıdır. Yaşadığımız sancılar birer hata değil, bugünkü bizi oluşturan kalıntılardır. “Vehim”, bizlere o kalıntıları utançla saklamak yerine, onları göğsümüzde birer tecrübe nişanı gibi taşımayı öğretiyor. Gerçek özgürlüğün, kusursuz olmakta değil, kusurlarımızla barışıp yola devam edebilmekte olduğunu fısıldayarak veda ediyor.
1000k
VehimPınar Pars · İkinci Adam Yayınları · 20268 okunma