Maç sırasında yaşanan terör saldırısı, kadının hayatında tarifsiz bir boşluk yarattı. Eşi ve oğlunu kaybettikten sonra, geride kalan tek şey acı ve çaresizlikti. Kadın, duygularını ifade edebilmek için Usama Bin Ladine’e mektuplar yazmaya başlıyor; bu mektuplar onun hem öfkesini hem de kaybının ağırlığını dökme çabasıydı. Özellikle oğlunu kaybettikten sonraki tavırları, bazı sahnelerde içler acısı bir şekilde yansıtılıyor. Örneğin, hastaneden sonra dışarı çıktığında, çevresindeki küçük çocukları kendi kaybettiği oğlu sanarak sarılması, derin bir anne acısını gözler önüne seriyordu. Bu duygular gerçekten dokunaklı ve yazarın kadının içsel buhranını anlatmadaki çabası takdir edilesi.
Buna rağmen, kitap genel anlamda beni tatmin etmedi. Özellikle kadının yaşadığı acıyı, çarpık ilişkiler ve bazı rahatsız edici sahneler gölgeliyor. Kadının kaybının ağırlığı yeterince derinlemesine işlenebilseydi belki puanım daha yüksek olabilirdi; fakat kitabın içindeki bazı ilişkiler ve olay örgüsü, kadının durumunu ve yaşadığı dramı ikinci plana itiyor. Kitap bana çok popüler bir kitle için yazılmış, yüzeysel bir eser gibi geldi. Olaylar, edebi bir derinlikten ziyade, basit ve herkesin yazabileceği tarzda işlenmiş gibi duruyor.
Ayrıca, kitapta anti-İslamcı bir bakış açısının belirgin şekilde yansıtılması beni rahatsız etti. Terör olaylarının tamamını İslam kültürü ile ilişkilendirmek, gerçekte çok daha karmaşık ve çok boyutlu bir konu olan terör olgusunu tek bir kültüre indirgemek anlamına geliyor. Bu yaklaşım, kadının yaşadığı dramı anlatan sahnelerin etkisini gölgeliyor ve okuru rahatsız ediyor. Evet, terör olayları tüm dünyada yıkıcı ve acı verici; fakat bunları sadece bir kültüre bağlamak haksız ve gereksiz bir önyargı yaratıyor.
Sonuç olarak, Kundakçı’nın temelinde dokunaklı bir anne hikayesi ve kaybın yarattığı acı yatıyor. Ancak kitap, bu derin temayı yeterince edebi bir değerle işlemediği için benim gözümde basit ve yüzeysel kaldı. Kadının oğluna karşı yaşadığı sahneler, annelik acısının içler acısı boyutunu gösterse de, çarpık ilişkiler ve bazı rahatsız edici betimlemeler, kitabın bütünlüğünü ve etkileyiciliğini düşürdü. Popüler bir eser olarak ilgi çekici olabilir, ancak benim için edebi anlamda güçlü bir deneyim sunmadı. Puanım 10 üzerinden 3.
İyi okumalar dilerim..