Venedik Taciri
2026 7. kitabı
Okunma: 24 Mart 2026 23:14
Roman sanıp okumaya başladığım Venedik Taciri isimli kitapta yazar Venedik Dönemi'ni tüccarlar üzerinden tiyatro eseri şeklinde işliyor. Tüccar Antonio en yakın arkadaşı Bassanio'nun Portia ile evlenebilmesi için Yahudi Tüccar Shylock'tan borç para ister ticaret gemileri geldiğinde geri ödemek şartıyla. Ancak Shylock Hristiyan halkının ona yaptığı zorbalama, aşağılamalardan ötürü intikam almak ister. Borç senedine borcu zamanında ödemediği takdirde Antonio'nun kalbine yakın bir yerinden yarım kilo et kesip alacağını söyler. Antonio ise gelecek olan ticaret gemilerine güvenerek kabul eder. Ödeme günü yaklaştıkça bir bozulup bir açılan hava Shylock'u umutlandırmakta, intikam hırsını körüklemektedir. Bir habercinin gemiler battı Antonio borcunu ödeyemeyecek demesi üzerine ödeme günü gelir gelmez mahkemeye koşuyor. Sevgili Antonio ölecek olmanın üzüntüsünü yaşamak yerine arkadaşına yardım etmiş olarak öleceği için seviniyor. Ancak ne Bassanio ne de eşi Portia onu ölüme terketmiyor. Dostluk, aşk ve hırsı çok güzel bir şekilde işlemiş Sevgili Shakespeare. Söylentilere göre Shakespeare de bu oyunu bir borcunu ödemek için yazmıştır deniliyor. Her ne amaçla olursa olsun 1600'lü yıllarda bu kadar başarılı eserleri yaşamış edasıyla yazması takdire şayan. İnsan ne garip bir varlık bir an kendine merhamet dilerken ayağa kalktığı an ezilen başka birini azimle ezme gücünü kendine hak görüyor. Bu konuda konuşulacak değil yapılacak çok şey var. Ama kimse mum olup yanmaya, etrafına ışık olmaya cesaret edemiyor. Ya da sadece bana dokunmayan bin yaşasın deyip kendisine sıra geleceği günü bekliyor. Venedik Taciri William Shakespeare Nur
Venedik TaciriWilliam Shakespeare · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202214,7bin okunma
1 +1'leme