Herkes Biliyor Geminin Su Aldığını Türkiye'nin güncel ekonomik ve siyasi sorunlarıyla ilgili sade ve açıklayıcı kitaplar okumayı seviyorum. Özge Öner'in Oksijen gazetesinde yazdığı yazıların bir tür derlemesi olmuş kitap. Hafızamızı tazelemek ki; bu ülkede yapılması gereken en önemli şeylerden bir tanesi. Balık hafızalı olduğumuz için bize yaşatılanları çok kolay unutabiliyoruz. Bu tür kitapları okumak çok önemli. Türkiye'nin politika tercihlerini, seçmenlerin sosyolojisini ve psikolojisini, muhalafetin seçim kazanma stratejisini, iktidarın koltuk sevdasını, ülkenin yönetim sorunlarını ve çözüm önerilerini kitapta okuyabiliyoruz. Hem akademik hem de eleştirel bir dili olması okuyucunun merakını ve ilgisini canlı tutuyor. Kitabı okuyacaklar için dikkat edilmesi gereken yerleri not aldım. Ekonomiyle ilgilenenler bu soruları ve konu başlıkları üzerine uzun uzun düşünecektir.
1. Mevzu mutlak yoksulluk değil, hissedilen yoksulluktur.
2. Asıl mesele piyasanın ürettiği bilgiyi doğru okuyabilmek ve devletin kapasitesini bu bilgiyle uyumlu hale getirebilmektir.
3. Türkiye’de ekonomi dendiğinde akla ilk gelen enflasyon, faiz oranları ve kurdaki yükseliştir.
4. Carry trade (düşük faiz borç --> yüksek faiz kazanç)
5. Sorunlu halka arzlar (kötü bilanço, düşen hissi fiyatı, patronların geri toplaması)
6. Kısa vadeli makro iktisadi göstergeler (Kredi derecelendirme, enflasyon, büyüme)
7. İç talep düşünce ve kur yükselince ithalatçı getirdiği malı satamıyor.
8. Kur sabit kalırken ve maliyetlerde artarken ihracatçı da dış piyasada rekabet avantajını kaybediyor.
9. Şirketler kârsızlıktan değil, nakitsizlikten batar.
10. Stagflasyon
11. Orta sınıfın hali içler acısı hali (fakirleşiyor, depolitize oluyor) --> Devekuşu kabare (orta sütun)