2026 24. kitabı
2023 yılı Nobel Edebiyat Ödülü almış bir yazar. Nobel Edebiyat ödüllü yazarları okumayı severim. Şimdiye kadar bu ödülü almış olan birçok yazar, benim gönlümü yazdıklarıyla fethetmiş olsa da Jon Fosse için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Kahramanımız Asle'nin iki gününü okuyacağınız bu kitapta, bu sözü geçen iki gün bitmek bilmiyor. Kahramanımızın zihninin içinde geçirdiğimiz iki gün...Yazarın, kahramanın zihninden geçen düşünceleri cümleye dökmesi de çok başarılı değil. Cümleler bazen çok tekrar ediyor, bir olay örüntüsü kurmaya çalışıyorsunuz ama o da çok mümkün değil. Şimdi bir şeyler olacak mı diye çevirdiğim her sayfa da hiçbir şey olmaması can sıkıcıydı. Ölüm, yas, yalnızlık, seçimler, geçmişe özlem temaları... Anlatıcının geçmişine yönelik bazı anılara yer verilmiş ara ara ama bu anıların bağlandığı bir yer yok; rüzgarda uçuşan içi boş bir poşet gibi, nerden geldi, nereye gidecek belli değil! Bana göre sıkıcı olan bu anlatımda bir de sadece virgül kullanması, cümleleri uzattıkça uzatıyor ve asla sonu gelmeyen sıkıcı bir anlatıya dönüşüyor. Yazılarında sadece virgül koyarak ilerleme tarzını ilk defa Jose Saramago'da görmüştüm fakat onun hikaye anlatımı o kadar güçlüydü ki virgülle bağlanan o cümleler keyifle akıp gidiyordu. Jon Fosse'nin bu hikayesinde ise bu virgülle cümleleri bağlama işi epey yorucu geldi bana. Kitabı atlayarak okumak istedim ama aralarda sürekli anlatılan o şeyden çıkıp başka şeyler de anlatıldığı için ve ben de kafamda bir hikaye yaratmama yardım edecek bilgiye ihtiyaç duyduğum için bu atlama işini pek yapamadım. Ağızda büyüyen bir lokma gibiydi benim için bu kitap! Ve alıntılayacak tek bir cümle bile olmaması da hayal kırıklığımın göstergesi sayılabilir. Tabii bunlar benim fikirlerim. Almak ve okumak isteyen kişilere okurken sabır diliyorum:)
Öteki İsimJon Fosse · Monokl Yayınları · 202521 okunma