···Okunma: 28 Mart 2026 13:38 Machiavelli'nin, 1500'lü yılların başında Floransa'da, İtalya'nın önde gelen kişilerinden Lorenzo De Medici'ye, bir prensin yani devleti yönetecek kişinin hangi özelliklere sahip olması gerektiği konusunda yazıp takdim ettiği bir rapor gibi düşünebiliriz bu kitabı.
Geçen onca yıldan sonra yargılarının doğruluğunu büyük ölçüde koruduğunu düşünüyorum. Kitabı yıllar önce okumuştum, ikinci okuyuşumda da Machiavelli'nin çok akıllı biri olduğu yönündeki kanaatim değişmedi.
Birçok insan tarafından 'ilkesizlik, amaca giden yolda yapılacak her şey mübahtır' gibi bir anlam yakıştırılan Makyevelizm'in bundan başka bir şey olduğunu düşünüyorum. O da şudur: Devleti yöneten kişi, yönetme sanatını bilmeli, iyi olması gerektiği hallerde iyi, kötü olması gereken yerde de kararlılıkla kötü olmasını bilmeli, sadık bir halk ordusunu paralı askerlere tercih etmeli, talihin önemini kavramalı ama kendini tamamen talihe bırakmamalı, tedbirleri her şey yolundayken alabilmeli.
Kitapta iyi bir devlet adamında olması gereken nitelikler, geçmiş tarihi kişiliklerden, tarihi olaylardan örneklerle desteklenerek açıklanıyor.