Kitapta oturmayan bir şeyler var. Bence Abel karakteri adamın alt egosuydu. Sonuna kadar kimlik bölünmesi yaşadığını düşünmüştüm. Ancak sonu ile biraz ters köşe yaptı. Yine de alt egosu olabilir kanısından çıkamıyorum. Hayatında hiç bir şey olmayan, duygu durumu çok stabil olan bir adamın ailesinin vefatı ile kedisinebüyük bir miras kalınca bir kasabaya yerleşir ve orada doktor ve diana ile tanışır ilk başlar sakin bir hayat sürerken bir gün evinin önünde Abel isimli çocuğu bulur ve hayatında ilk defa birine karşı sorumluluk hisseder Abel ise gün geçtik içindeki kötülüğü dışarı yansıtır ve bu kötülükten zevk alır Abel ile joseph bir tür iktidar yarışına girerler ve sonunda joseph kazanır ve dostlarıyla mutlu bir yaşam sürer. Bn kitaptaki tüm karakterlerin metafor olduğunu düşünüyorum ancak buna dair net bir şey yok yıllarca yapayalnız yaşamış bir adamın birden böyle dostlar ve çevre edinmesi pek mümkün gözükmedi her bir karakter adamın içindeki karakterleri gösteriyor gibi ve alt egosunu yendiği an diğer karakterleri ile mutlu sakin ve de özgür bir hayata doğru yol alıyor.