2018 12. kitabı
En iyi planları farelerin ve insanların Sıkça ters gider... Kitabın ismine ilham vermiş bu şiir. Okuyunca kitabı, ne kadar da manidar. Sürprizbozan Uyarısı Kitapta George ve Lennie isimli iki dostu okuyoruz. Kitabın sonunda ise George, Lennie'yi vuruyor. Sebebi tartışılır. Bana göre, arkadaşını ne olursa olsun öldüreceklerini bildiği için, ölümünün onlar elinden değil de kendisinden olmasını istedi. Lennie'ye iğrenç davranan o insanların onu öldürüp zevk almalarını istemedi. Bence bunda temizlikçi Candy'nin zamanında "Köpeğimi ben vurmalıydım George. Bir yabancının köpeğimi vurmasına izin vermemeliydim." demesinin etkisi epey fazla. Hatta bana göre bu konuşma kitabın yapı taşı olabilir. George her zamanki gibi arkadaşının yerine de düşünüp karar veriyor ve uyguluyor. Zaten en büyük üzüntüsü, George'un tavşanlara bakmasına izin vermeyecek olması olan ve en büyük mutluluğu da George'un kendisine söylediği kaçış yerini unutmamak olan Lennie'nin bu kararı vermesini beklemek saçma olurdu. Ben George'un doğru kararı verdiği kanısındayım. En yakın arkadaşımla bu konuda farklı görüşlere sahibiz. İronik.
Fareler ve İnsanlarJohn Steinbeck · Sel Yayıncılık · 2023211,8bin okunma