Para, mal mülk, güç, hırs aileyi parçalanmasına, dağılmasına sebep olur mu? Bu, insanların ikilemde kaldığı bir konu olarak karşımıza çıkar. William Shakespeare'nin Hamlet isimli eseri; babasının suikast sonucu öldüğü sonucuna varan Hamlet'i ve bundan sonra iktidar ve çıkar uğruna işlenen suçların, yalnızca bireyleri değil; aileyi ve düzeni de çürüten bir yapıya dönüştüğü olayları ele almakta.
Tiyatro türünde belki de okuduğum ilk kitap olabilir bu yüzden incelemem; yüzeysel kalabilir ve yanılgı içeren kısımları barındırabilir. Bu kısımda yorumlarda katkıda bulunmanız hem incelememi zenginleştirecek hem de benim tiyatro eserlerine ilişkin bilincime eşsiz katkılar sağlayacak.
Tragedya türündeki bu eserde olaylar ana karakter ve çevresi üzerinden ilerlemiş. Kitapta karakter iç çatışmaları ve dış gerçeklik arasında tabiri caizse kapana kısılır ve bunun bedelini öder. Eserde Hamlet’in yaşadığı içsel çatışma, yalnızca dış dünyadaki çürümenin değil; insanın kendi içinde de bir çözülme yaşayabileceğini vurgulamış. Bu kurgu; Klasisizim etkisindeki klasik bir tragedya eseri için kitap oldukça uyumlu bir yapıda ilerlemiş. Tiyatro eserinin, türe bağımlılığını oldukça beğendim.
Tiyatro türüne uygun bir sahne ve perde bölümlemeleri vardı. Bölümler yeterli uzunluktaydı, bu durum okuma kolaylığını da beraberinde getirmişti. Karakter sayısı da yeterliydi. En başta isimler biraz karmaşık gelmişti ama okumanın ilerleyen kısımlarında karakter isimlerine alıştım. Tiyatronun dili şiirseldi ama klasisizm etkisindeki eserde bu durumun normal olduğu kanısındayım.
Kitap kapağı da sade bir biçimde tasarlanmıştı. Eseri satın aldığım yayın evi hep aynı kapak türünü tercih ettiği için kapağa yönelik çok bir değerlendirme yapamayacağım bu incelememde.
Maggie O'Farrell'in Hamnet isimli eserindeki Hamlet-Hamnet benzerliği vurgusu ve edebiyattaki Hamnet'in ölümünden sonra Shakespeare Hamlet'i yazdı iddiasından dolayı bu kitabı okumuştum. Başlık seçimi direkt ana karakterin ismi. Bu duruma herhangi bir eleştirim yok, böyle bir seçimi kendi kendime “neden olmasın” diyerek normal karşıladım.
Esere ilişkin en büyük eleştirim beklentim yönünde olacak. Maggie O'FarrellHamnet eserini okurken Hamlet'e çok fazla atıf yapılmıştı ve Hamlet'ten alıntılarda mevcuttu. Ancak iki eser arasında bağlantı olabileceğini düşündüğüm sadece şu kısımları yakalayabildim:
1) 5. Sahne 1. Perde'de Hamlet'in Yorick'in kafatasını eline aldığı kısım acaba Shakespeare'in oğlu Hamnet'in ölümünü somutlaştırdığı bir metafor muydu bunu düşünüp bu kısmı benzer buldum.
2) Ophelia'nın ölümünün geride kalanlara yaşattığı şok, Hamnet'in ölümünün geride kalanlara yaşattığı şoka benzerdi.
Bu kısımlar harici iki eser arasında çok benzerlik yakalayamadım ve ben iki eser arasında bağlantı beklentim çok yüksekti. Bu bağlamda kitap beni hayal kırıklığına uğrattı. Bu kısım hariç eseri beğendim/sevdim.
William Shakespeare'in Hamlet adlı eseri; iktidar ve çıkar uğruna kurulan düzenin, eninde sonunda kurucusunu da içine çeken bir yıkıma dönüştüğünü gösteren tragedya türünde çarpıcı bir tiyatro.
William ShakespeareHamlet