Ah yoksulluk; atsan atılmaz, satsan elindeki para şaraba yetmez.
2026 6. kitabı
Okunma: 25 Mart 2026 21:08
Şöyle ki, bazı kitaplar vardır ki okumaya oturduğunuz zaman başından kalkmak istemezsiniz, ama bir kere kalkınca da geri oturmazsınız. Beni az daha reading slump'a sokan ve yalnızca okula giderken metroda yarım saat okuyabildiğim bu kitap hakkında biraz konuşmak isterim. Buhran döneminin savaş uğultuları arasında geçen bu öykü kimsenin öyküsü değil. Çünkü herkesin öyküsü. Tüm Monterey halkının bu öyküde bir hakkı var. Steinbeck'in adını geçirmediği mahalle sakinleri haklarını helal etsin. Tek kelime söyleyecek olsam bu kitap hakkında, "eksantrik" olurdu. İki kelime söyleyecek olsam, "bayağı içimizden" olurdu. Tabii Türkiye içinden değil, ama Amerika'nın da yoksul ve göçmen halkları vardır. Kaliforniya'da yaşamaları o dönemde pek bir anlam ifade etmiyor. Zira o dönemde Kaliforniya'nın 2016 Tumblr estetiğine ulaşmasına hâlâ 100 yıl kadar var. -spoiler içerir- Danny'nin fakirlik içinde sokaklarda ve ormanlarda uyuduğu hayattan, dedesinden kalma iki gecekonduya yerleşmesiyle açılıyor kitap. Böyle yoksulluktan ev sahibi olma rütbesine erişince Danny, neye uğradığını şaşırıyor da denebilir. Sonra öykü tam bir monotonlukta devam ediyor. Haftada bir eve yeni bir fakir yerleşiyor. Fakir kelimesini aşağılayıcı kullandığımı düşünmeyin lütfen. Yalnızca olgulardan bahsediyorum. Toplumdan gerek maddi durumları, gerek benlikleri yüzünden dışlanan kişilerin birleşen ve nihayetinde ayrılan yollarını okuyoruz aslında. Kalbinizi çok ısıtmayacak, çünkü pek çok tatsız ve tekrarlayan olay var. Ama okunması gereken bir eser olduğunu düşünüyorum. Monterey Belediyesi, John Steinbeck'in şehre katkılarına minnet amacıyla Steinbeck'in Cannery Row kitabıyla (Monterey yaşantısını anlatan bir başka kitap. TR: Sardalya Sokağı. Yukarı Mahalle ENG: Tortilla Flat) aynı ismi taşıyan bir heykel bile inşa ettirmiş. Aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz. mwg.aaa.com/via/places-visi... John Steinbeck Yukarı Mahalle
2026 Okuma Raporları
Yukarı MahalleJohn Steinbeck · Sel Yayıncılık · 20183,018 okunma