Javier Marias'ı yakın zamanda kaybettik. Roman okuma konusunda maalesef çok seçisi davranıyorum. Okunacak onlarca iyi yazar var. Ve hepsini bir an önce okumak yerine ilerleyen yıllara saklıyorum. Javier Marias'ta onlardan biriydi. Taksim'de YKY'nin içinde gezerken oradaki danışman önermişti. Eğer başlayacaksanız mutlaka ilk önce Acı Bir Başlangıç Bu kitabını okuyun. İşini böyle seven ve kitaptan anlayan insanlara bayılıyorum. Bundan sonra sırada diğer kitapları var.
Toplumsal gerçekçi romanları okumayı çok seviyorum. Türk Edebiyatı'nda Vedat Türkali, Aziz Nesin, Ayhan Geçgin, Sabahattin Ali, Oğuz Atay gibi gerçek yaşamdan esinlenen hatta çoğu zaman ülkenin tarihsel dönemlerine ışık tutan yazarlar en sevdiklerim olmuştur. Şiir alanında Hasan Hüseyin Korkmazgil, Adnan Yücel ve Şükrü Erbaş özellikle.
Acı Bir Başlangıç Bu İspanyol İç Savaşı'ndan 1980'lerin İspanya'sına bağ kuruyor. Özellikle İspanya İç Savaşı tarih okumalarında en çok ilgimi çeken konulardan biridir. Marias çok da tarafsız kalmadan ama vicdanın sesiyle tarihi, sırları, aşkları, mücadeleleri harmanlamış. Kitabın başlarında İspanyol insanın Franco faşizmiyle mücadelesini, mağlubiyet sonrası Franco'yu kabullenmesini, iki yüzlülüklerini, yaşanan acıları ve adaletsizlikleri anlatıyor. Franco öldükten sonra insanların onun yokluğuna hemen alışması, toplumsal barışı, geçmişin günahlarının affedilmesini işliyor.
Ben okurken şahsen bugünün Türkiye'sinde yaşananları gözümün önüne getirdim. Benzer adaletsizlikler, mağduriyetler, ikiyüzlülükler, öfke, intikam ve geleceğe dair belirsizlikleri gördüm. Ama her şeyden önemlisi tüm bu hikayeleri iki insanın evliliğindeki sırların etrafından anlatması muazzamdı.
Marias okurken şunu hissettim özellikle bu romanda; İnsanların sakladıkları sırlar, geçmişin bugünü esir alışı ve aşkın kırılgan ve karanlık taraflarını her satırda hissettim. Romanı okurken her satırı kafamda canlandırdım. Ve kitap bittiğinde sadece kitap okumuş gibi değil, kendi kafamda çektiğim filmini izlemiş kadar oldum. İşte evrensel, unutulmaz, gerçek roman yazarı okuyucuya bunu yaşatabilendir.