Selam kitap dostlarımm bugün çok güzel bir kitapla karşınızdayımm.
Ülke Masalları - Funda Günata
Bir zamanlar çok sevilen ve kulaktan kulağa yayılarak oluşan bu kısa masalımsı öyküleri hepimiz bir dönem dinlemişizdir. İşte yazarımız bu güzel hikayeleri toplamış ve ortaya çok güzel bir kitap çıkarmış.
Bir masalın peşine düşüp sınırları aşmaya, yüzyıllar öncesinin Kirman bahçelerine ve Bahtiyari çadırlarına konuk olmaya ne dersiniz?
Bugün sizi çok özel bir eserle tanıştırmak istiyorum: "Ülke Masalları: İran Kirman & Bahtiyari Halk Masalları". Funda Günata’nın titiz çevirisiyle dilimize kazandırılan bu kitap, sözlü kültürün en saf halini evimize getiriyor.
Neden Okumalısınız?
Bu masallar sadece çocuklar için değil; içinde devler, periler, cadılar ve olağanüstü varlıklarla bezeli koskoca bir halkın kolektif hafızası yatıyor. Önce yerel dillerde doğan, sonra İngilizceye ve nihayet Türkçeye ulaşan bu anlatılar, Anadolu masallarıyla olan ortak köklerimizi de gün yüzüne çıkarıyor.
Okuma Deneyimim:
Kitabı okurken her masalın büyüsüne kapılmamak elde değil. Dili yer yer yabancı tınılar taşısa da korkmayın; kitapta yer alan açıklamalar sayesinde metin su gibi akıp gidiyor. Okuduğum her hikâye ayrı bir dünya, ayrı bir güzellikti.
Sayfaları çevirdikçe sayfa sonlarında hikâyeye özel çizimlerde vardı.
"Günün işi bitti ve zafer kazandı... Güneş batarken kampa doğru çeviririz atımızı ve kara çadırlarımızın huzurunu ararız bir süreliğine."
Eğer mitolojiye, halk bilimine veya sadece iyi anlatılmış hikâyelere ilginiz varsa, bu kitap kütüphanenizin baş köşesinde olmalı. Kendinize bir iyilik yapın ve bu masalsı yolculuğa çıkın.
Siz en son hangi coğrafyanın masalını okudunuz? Yorumlarda buluşalım!