Kominform’un kuruluşu
Amerika, Sovyet Rusya’nın yaratmaya başladığı tehlike ve tehdidi açık olarak görmeye başlamıştı. Bundan dolayı, 1947 martında Truman doktrini ve 1947 Haziranın‘da da marshall planını ortaya attı. Truman doktrini, Amerika’nın Sovyet tehdidine maruz kalan ülkeleri destekleme kararını ve marshall planı da hür Avrupa’yı ekonomik bakımdan kalkındırma ve güçlendirme kararını ifade ediyordu. 1947 Eylül ayında Sovyet Rusya, Yugoslavya, Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Polonya, Çekoslovakya, Fransa ve İtalya komünist Parti liderleri 5 Ekim 1947’de kominform’u kurdular. Gerek belgelerde, gerek verilen demeç ve yapılan konuşmalarda, ABD’ye, Turman doktrinine ve marshall planına çatılması, Kominform’un kuruluş sebebini açıklar. Yayınlanan belgelere göre, kurulan bu milletler arası komünizm teşkilatının amaçları şunlardı; 1) işçilerin yegane vatanı olarak Sovyetler Birliği’nin savunulması; 2) ABD tarafından temsil edilen emperyalizme karşı mücadele. 3) Bütün dünyayı kapsayacak olan Sovyetler Cumhuriyeti’nin kurulması. Bu amaçların gerçekleşmesi için kullanılacak vasıtalar ; proleter hareketleri , sömürgelerin bağımsızlık hareketlerinin desteklenmesi ve köylüler arasında propaganda gösterilmekteydi . Yayınlanan bir beyannamede de dünyanın artık iki bloka ayrılmış olduğu bildirilmekteydi.  Kominform, 19. yüzyılın birinci ve ikinci enternasyonellerinin devamından başka bir şey değildi.
Sayfa 437·Kitabı okudu