Ahmet Murat’ın deneme türündeki eserlerinden biri olan Avarelik Görgüsü, modern insanın gündelik hayatla kurduğu ilişkiyi zarif bir dille ele alan etkileyici bir eserdir.
Kitap kısa kısa denemelerden oluşmaktadır. İçeriğinde günümüz dünyasının hızlı yaşamından gündelik hayatın küçük anlarına, içimizdeki ve dışımızdaki görgü çerçevelerine, sanata, eğitime ve bilhassa beni çok etkileyen sabah vaktine değinilmiştir. Ahmet Murat’ın dili sade ama düşündürücüdür; okuyucuyu yormadan, fakat zihninde iz bırakarak ilerler. Her bir yazısı, sıradan gibi görünen anların aslında ne kadar derin anlamlar barındırabileceğini gösterir. Özellikle şehir hayatı, zaman algısı, modern insanın meşguliyet takıntısı gibi temalar etrafında dolaşan yazar, okura kendi yaşamını düşündürür, sorgulatır ve yeniden anlamlandırması için bir kapı aralar adeta.
Eserde dikkat çeken en önemli kısımlardan biri, “boş zaman” yani "avarelik" kavramına yüklenen anlamdır. Günümüzde sürekli üretken olma baskısı altında yaşayan birey için avarelik, neredeyse bir suç gibi görülür. Ancak yazar, bu algıyı tersine çevirerek, insanın kendine dönebilmesi ve dünyayı gerçekten hissedebilmesi için avareliğe ihtiyaç duyduğunu savunur. Ahmet Murat, “avarelik” kavramını tembellik ya da amaçsızlık olarak değil; aksine, hayatın hızına karşı bilinçli bir yavaşlama ve farkındalık hali olarak kitap boyunca yeniden tanımlar.
Ahmet Murat’ın kitaptaki üslubu ise; sade ama derin, samimi ama ölçülü, ironik ama incelikli bir yapıdadır. Yazar ilk bakışta oldukça yalın bir Türkçe kullanır. Cümleler kısa, açık ve anlaşılırdır. Ancak bu sadelik yanıltıcıdır bence çünkü metin ilerledikçe alt anlamlar, çağrışımlar ve felsefi arka plan kendini hissettirir. Ve tüm bunlar sohbet gibi bir atmosfer içerisinde gerçekleşir, sanki yazar, karşısında oturan biriyle gündelik bir mesele üzerine konuşuyormuş gibidir. Üslubun sağladığı bu atmosfer ise okurken bizleri istemsizce içine çekmekte, usulca konular hakkında düşünmeye itmektedir.
Sözünözü, Avarelik Görgüsü, modern hayatın hızına kapılmış bireyler için bir durup düşünme çağrısıdır. Kısa ama yoğun metinleriyle, okura hem edebi bir zevk sunar hem de yaşam temposunu yeniden değerlendirme fırsatı verir. Ben severek ve bol bol düşünerek okudum. Deneme türünü ve gündelik hayat üzerine düşünmeyi sevenlere de tavsiye ederim, naçizane..
Birkaç alıntı ile son veriyorum incelememe;
Görgü, umur görmüş olmayı gerektirir. Görmüş geçirmiş olmayı; övgüye doymuş, yergiyi dinlemeyi bellemiş olmayı da gerektirir. Görgü ve görenek sahibi olan, açgözlülükten kurtulmuştur.
#300590822
Sırf dünyevi olan, mahzâ dünyevi olan, sadece dünyevi olan kirletir. Fikri de, arayışı da, mevzi değiştirmeyi de, siyaseti de..
#300609338
Türkiye' de eğitim, okuryazarların, tefekkür sahibi kimselerin, edebiyatçıların ya da felsefecilerin gündemine girmiyor. Eğitim üzerine düşünenimiz az, yazanımız yok..
#300643055
Bizim ihtiyacımız olan şey eğitim ütopyaları üretmektir. Eğitimi hayal etmektir. Yeni modeller, yeni mekânlar, yeni sınıflar, yeni öğretmenler, yeni kitaplar, yeni bir öğrenci hayal etmek. Bu mümkün mü peki? Mevcut eğitim, bize hayal kurmayı da büsbütün unutturmadıysa, evet mümkün..
#300649300
Çok önemli bir konuyu atlıyoruz: Eğitimin kendisi üzerine tefekkürü, eğitimin tabiatı ve istikameti üzerine düşünmeyi..
#300649427
Müfredat, bir yönüyle eğitimin dilinin değişmesiyle, hedeflenen öğrenci idealinin dönüşmesiyle değişebilecek bir şey ancak..
#300649513
Bugün, sabahın istila edildiği, sabah gibi benzersiz bir tenevvür/aydınlanma temsilinin yağmalandığı bir çağdayız.
#300651745
Sabahı tecrübe etmek, sabahtan önce de hakikatin orada bulunduğunu ama perdelenmiş olduğunu tecrübe etmektir.
#300650272
Güneşe ihtiyacı olmayanın, güneşi karşılamaya da ihtiyacı yoktur. Bizler, güneşsiz de idare edebileceğini varsayanlar, seheri, sabahı, güneşi karşılamak için içimizde yeterli merakı ve ihtiyacı duymuyoruz. Güneş bizim için artık tabiat ölçeğinde bir neon ışığından farksız..
#300652487
Bizim zahiri tabiatımız, yani bedenimiz de mevsimlerini kaçınılmaz yaşıyor, yaşlanıyor, ölüyor. Ama mevzu bu değil. Mevzu, içimizdeki tabiat değişiyor mu?
#300671703
Emanet bilgiyle hayatı idame ettirmenin bedelini, "yaşama sanatı" denilen bir şey varsa, bu sanattan giderek daha çok mahrum kalmakla ödüyoruz.
#300672529
Popüler din dilimiz sorunlu ve yaralı. Tedaviye başlangıç için terk edilmesi gereken tek şey var: Edebiyat parçalamak, retorik kasmak, belagat yardırmak..
#300673777
Bir çocuğun gözünde din, dindar büyüklerinde temsilini buluyor.
#300674140
Bağcıkları sıkı sıkıya bağlı bir ayakkabıyı, yapılması gerekeni yapmadan, yani önce bağcıklarını çözmeden çocuğa giydirmeye çalışmaktan bahsediyorum.
Ayakkabıyı bu şekilde giydirmek ancak şiddet uygulayarak, can acıtarak olur.
#300674324
Şöyle bir sakıncaya dikkat çekmek istedim: Eğitimle ilgili çoğu örnekte, çocuğun ve öğretmenin omuzlarına eğitim yükünün tamamını yüklemek gibi, "manevi" ve "idealistçe" olan eylemin sadece sponsoru ve amigosu olarak belli bir mesafe de gözlemci olmayı seçmek gibi bir alışkanlığımız var. Maddi yükü zaten omuzlamış olmak, birçok ebeveynin vazifesini yaptığı duygusunu yaşamasına yol açıyor. Oysa nasıl derler, kazın ayağı öyle değil..
#300674458