Kızıl Elma / Oğulla Buluşma — Cengiz Aytmatov kitap yorumu
52 sayfa. Bir solukta bitti. Ama kapattıktan sonra bir yere gidemiyorsun.
Bu kitap iki kısa hikâye — biri aşkın o tertemiz ilk heyecanı, diğeri bir babanın oğluna duyduğu istiraplı hasret. İkisi de tek satır bile fazla değil. Her cümle tam yerinde oturuyor.
Mart'ın ilk kitabıydı. Ve nasıl bir açılış oldu.
"Bir baba, oğlunun kararına saygı duyuyor. Onu tutmuyor, bırakıyor. Ve belki de bu, 'gidemezsin' demekten çok daha zor olan şey."
Bunu okurken hem babaya hak verdim hem de oğula. Aytmatov seni iki tarafı aynı anda hissettiriyor — bu çok nadir bir şey.
Sevdiğini tutamadığını bilen birini tanıyorsan bu gönderiyi at ona. Tam onun kitabı bu.
Kitap hakkında: Cengiz Aytmatov, eserleri 176 dilde çevrilen Kırgız yazar. Gün Olur Asra Bedel, Beyaz Gemi gibi başyapıtlarıyla tanınır. Bu iki hikâye erken dönem eserleri — ama içlerindeki duygusal derinlik, olgunluk dönemi gücünü zaten taşıyor.
Kızıl Elma'da: Eşinden ayrılmayı düşünen bir adam, kızıyla kır gezisine çıkıyor. Kızı ağaçtan bir elma buluyor ve annesine götürmek istiyor. O an, adamı yıllar öncesine götürüyor — o elmayı sevdiği kıza vermek istediği ve eşinin kabul ettiği o ana. Sevgiyi kime verdiğini unutan biri, bir çocuğun masumiyetiyle hatırlıyor.
Oğulla Buluşma'da: Savaşa gönüllü giden oğlunun peşinden yola çıkan bir baba. Yıllar sonra kavuşuyorlar. Kelimeler boğazında düğümleniyor. Ama o bir bakışta her şey söyleniyor — özür de, sevgi de, yitirilmiş zamanların hüznü de.
Neden bu kadar içime işledi?
Aytmatov duyguları abartmıyor, romantize etmiyor. Karakterler bağırmıyor, çığlık atmıyor. Sadece taşıdıkları yükü sessizce omuzluyorlar. Ve bu sessizlik, acıyı çok daha güçlü kılıyor.
Bir de şunu fark ettim: Bazı kitaplar olay anlatır, bazıları duygu. Bu kitap tamamen ikinci türden. Biten her cümleden sonra durup düşünmek istiyorsun.
Kime göre değil?
Uzun romanlar arayanlar için değil kesinlikle — 52 sayfa, gerçekten bıçak gibi kısa. Mutlu son bekleyenler için de değil; hüzün ağır basıyor. Ama duygusal derinlik, sade anlatım ve "bir cümleyle yıkılmak" isteyenler için biçilmiş kaftan.
Puanım: 4/5
Aytmatov'u hiç okumadıysan buradan başla. Hem kısa hem tam.
Kızıl Elma - Oğulla BuluşmaCengiz Aytmatov #