İlkgüz Kitap Kulübü'müz sayesinde tanıştım bu harika kitapla.
Bir kitabın adı onu ancak bu kadar güzel özetleyebilir. Yazarın tarzına alışık olmayanların kitaba dahil olmakta başlangıçta zorlanabileceği bir kitap. Bu kitap özelinde ayırdına varılabilecekler: Yazarın ara sıra duyduğumuz sesi, alışılmadık diyaloglar, genel geçer okurun aklından geçmemiş detayların bile onlardan önce düşünülüp açıklanması, nadiren kullandığı “sen”li konuşmaları, paragraf başı eksikliği ve arsız virgül kullanımı.
Tüm bu kendine haslığa rağmen konu öyle yaratıcı ve öyle ustalıkla işlenmiş ki Saramago’nun yeteneğine şapka çıkarmaktan başkası gelmiyor elden.
Ölüm gibi bir olgunun (varlığının ve yokluğunun) böyle mizahi bir şekilde enine boyuna ele alınması, üstelik bunun Körlük gibi oldukça kasvetli bir kitabı yazan kişinin elinden çıkmış olması büyük bir maharet kesinlikle. Kitap Kulübümüzde ele aldığımız şekliyle kitabın ikiye ayrılabileceğini düşündük, ölümün soyut bir şekilde ele alınması ve bir karakter olarak karşımıza çıkması.
En dikkat çekici noktalar: Ölümün tüm dünyayı etkileyecek şekilde değil de yalnızca bir ülkede yok olması, her canlı için farklı bir tür ölüm olması. Ve ölümün (ya da azrailin) kadın olması.
Gönül rahatlığıyla verdiğim bir 4 puan. Körlük sayesinde Saramago okumuş olanlara küçük bir uyarı: Hemen ardından buna geçiş yapmak iyi bir fikir olmayabilir çünkü bir alt lige geçiş yapılmış gibi hissettirebilir.
Kitap kulübümüze katılmak için: taplink.cc/ilkguz