Kitabı okuyalı uzun zaman oldu. Kitap hakkında incelememde kitabın içeriğinden çok kitapla ilgili düşüncelerimi açıklamak istiyorum. Zaten içeriği hakkında yeterli bilgi de mevcut.
Aslında kitabı okumadan önce de fazlasıyla abartıldığını düşünüyordum ve kitabı okumak gibi bir düşüncem yoktu. Katıldığım bir etkinlikte bu kitap hakkında sohbet edileceği için kitabı edindim ve zor da olsa okumayı bitirdim.
Kitabı okudukça bu kitabın neden en çok yarım bırakılan kitap olduğunu da anlamış oldum. Kitap okumak benim için bir zevktir ve okumaktan keyif alırım. Ancak bu kitap keyif vermiyor resmen işkence ediyor. Şimdi “ama o kitap postmodern onun tarzı öyle” diyenler olacaktır. Onlara da saygı duyuyorum ama ben kitabı beğenmedim.
Bir kitabı beğenmemek gayet doğal ama konu “Tutunamayanlar” olunca sanki beğenmemek büyük bir günah oluyor. Gerek sosyal medyada gerekse çevremde kitabı öven, kitaptan paylaşım yapan çok sayıda kişiye rastladım. Açık konuşmam gerekirse bu kişilerin kitabı tam olarak okuyup anladıklarını da düşünmüyorum. Çünkü kitap kolay anlaşılan ve bir oturuşta okunan bir eser değil. Bazı kitaplar vardır okumaya başlarsınız şişeden boğazınıza boşalan su misali cümleler de zihninize akar. İşte bu kitap öyle değil şişenin kapağına delik delmişsiniz de ağzınıza su damlıyormuş gibi ne susuzluğunuzu giderebiliyorsunuz ne de o su içme hazzını tadabiliyorsunuz.
Ülkemizde kitap okumanın ne kadar yaygın olduğu herkesin malumu. Kitap okuma oranı böylesine düşükken de böylesine zor bir kitabın bu kadar yüceltilmesini gerçekçi bulmuyorum. İnsanların gerek mahalle baskısı gerekse farklı olma korkusu yüzünden aslında beğenmeseler bile kitaba methiyeler düzdüğünü düşünüyorum. Oysa benim için “Tutunamayanlar” sıradan postmodern bir kitaptan öteye geçmiyor. Kaldı ki Türk edebiyatında çok daha kaliteli eserler ve Oğuz Atay’dan çok daha iyi yazarlar mevcutken bu kitabın bu kadar abartılması sizin için de manasız değil mi?
Genel olarak kitap hakkındaki düşüncem maalesef olumsuz. Kitap okumaktan keyif alan ve okurken yorulmak istemeyen bir okursanız okumanızı tavsiye etmem.