···Okunma: 02 Nisan 2026 07:16 Ay Işığı Sokağı benim için sadece kısa bir hikâye değil insanın içine işleyen bir duygu hâliydi. Stefan Zweig yine çok az sayfayla insanın ruhunu kurcalamayı başarmış. Kitabı okurken en çok hissettiğim şey o yoğun yalnızlık duygusuydu. Sokağın kendisi bile bana bir karakter gibi geldi. Ay ışığı altında geçen o sahneler sanki gerçek hayattan kopuk ama bir o kadar da tanıdık bir atmosfer yaratıyor. Özellikle karakterlerin iç dünyası o kadar gerçekçi ki bazen kendimi onların yerine koyarken buldum. Beni en çok etkileyen şey Zweigın insan psikolojisini anlatmadaki ustalığı oldu. Çok büyük olaylar anlatmıyor aslında ama küçücük anların içindeki kırılmaları o kadar güzel yakalıyor ki okurken evet insan tam olarak böyle hisseder dediğim çok yer oldu. Özellikle geçmişin insanın peşini bırakmaması fikri beni baya düşündürdü. Kitaptaki karakterler bana biraz kaybolmuş insanlar gibi geldi. Hayatta bir yerlere tutunmaya çalışıyorlar ama içten içe boşluk hissi hep var. Bu da hikâyeyi daha gerçekçi ve biraz da hüzünlü yapıyor. Açıkçası kitap bittikten sonra içimde hafif bir burukluk kaldı. Dil açısından da çok akıcıydı. Zorlamayan ama derin bir anlatımı var. Kısa olmasına rağmen uzun süre etkisinden çıkamadım. Hatta bazı cümleleri tekrar okuyup düşündüğüm oldu. Eğer insan ruhunun karanlık ve kırılgan taraflarını okumayı seviyorsan bu kitap kesinlikle seni etkiler. Ama şunu söyleyebilirim çok keyifli bir okuma değil daha çok düşündüren ve biraz içe çeken bir kitaptır.