İnceleme: Şeker Portakalı - José Mauro de Vasconcelos
2024 5. kitabı
Okunma: 12 Ekim 2024 11:56
Çocukluk, Yoksulluk ve Sevgi Arasında Büyümek: "Şeker Portakalı" José Mauro de Vasconcelos, 1920 yılında doğmuş ve 1984 yılında hayatını kaybetmiştir. Brezilya edebiyatının önemli isimlerinden biridir. Yazarın sanat anlayışı, doğrudan hayatın içinden beslenir. Kendi çocukluk deneyimlerinden izler taşıyan eserlerinde yoksulluk, sevgi eksikliği ve insanın duygusal kırılganlığı ön plandadır. Abartılı bir kurgu yerine, sade ama derinlikli bir anlatım kurar. Okuru sarsmadan etkilemek yerine, yavaş yavaş içine çeken bir anlatı kurar. Şeker Portakalı, 1968 yılında yayımlanmıştır. Bu dönem, dünya edebiyatında bireyin iç dünyasına yönelişin arttığı bir süreci temsil eder. Özellikle Latin Amerika edebiyatında çocukluk, yoksulluk ve toplumsal eşitsizlik temaları sıkça işlenir. Bu eser de bu bağlamda değerlendirilebilir. Eserin adı "Şeker Portakalı"dır. Bu ad, romanda Zezé’nin dostluk kurduğu portakal ağacına gönderme yapar. Ağaç, çocuğun yalnızlığını ve hayal dünyasını simgeler. Eserde belirgin bir önsöz bulunmaz. Giriş kısmında Zezé’nin dünyasına doğrudan girilir. Okur, açıklama yapılmadan olayların içine çekilir. Bu da metnin samimi ve doğal bir başlangıç yapmasını sağlar. Roman, belirli bir akıma doğrudan bağlı değildir; ancak: gerçekçilik etkisi belirgindir. Yer yer psikolojik roman özellikleri taşır. Çocuğun iç dünyası, gerçek hayatın sertliğiyle birlikte verilir. Roman, küçük bir çocuk olan Zezé’nin yaşamını merkeze alır. Yoksul bir ailede büyüyen Zezé, sevgi eksikliği ve şiddetle karşı karşıya kalır. Kendi hayal dünyasına sığınır ve bir portakal ağacıyla konuşmaya başlar. Daha sonra tanıştığı Portuga ile kurduğu bağ, onun hayatında önemli bir dönüm noktası olur. Kurgu, büyük olaylardan çok küçük ama etkili anlar üzerine kuruludur. Gündelik yaşam, duygusal yoğunlukla birlikte verilir. Romanın sonunda Zezé, hayatın acı gerçekleriyle erken yaşta yüzleşir. Çocukluk masumiyeti büyük ölçüde zarar görür. Son, mutlu bir kapanış sunmaz. Daha çok bir büyüme ve farkındalık sürecinin acı tarafını gösterir. Okurda derin bir hüzün bırakır. Eserde birinci tekil şahıs anlatımı hâkimdir. Bu sayede okur, olayları doğrudan Zezé’nin gözünden görür. Çocuğun duyguları ve düşünceleri daha etkili biçimde aktarılır. Anlatım, içten ve samimidir. Roman Karakterleri Zezé: Romanın başkahramanıdır. Zeki, hayal gücü güçlü ama sevgiye aç bir çocuktur. Portuga (Manuel Valadares): Zezé’nin hayatında baba figürü gibi yer alan önemli bir karakterdir. Aile üyeleri: Çoğunlukla sert ve ilgisiz bir yapı sergilerler. Karakterler, tip olmaktan çok bireysel özellikler taşır. Özellikle Zezé, derinlikli bir karakter olarak öne çıkar. Roman, Brezilya’nın yoksul bir mahallesinde geçer. Ev, sokak ve bahçe temel mekânlardır. Mekânlar, karakterin ruh hâlini yansıtır. Özellikle portakal ağacının bulunduğu alan, Zezé için bir kaçış noktasıdır. Zaman kronolojik bir akış izler. Olaylar, Zezé’nin çocukluk döneminde kısa bir zaman diliminde geçer. Ancak bu kısa zaman, karakterin içsel gelişimi açısından oldukça yoğundur. Romanın dili son derece sade ve akıcıdır. Çocuk bakış açısına uygun bir anlatım vardır. Duygusal yoğunluk, abartıya kaçmadan verilir. Üslup, doğallığıyla dikkat çeker. Romanda: İç çözümleme, Diyalog, Gözlem, Yer yer hayal unsurlarının kullanımı anlatım teknikleri kullanılmıştır. Özellikle iç çözümleme, Zezé’nin ruh hâlini aktarmada etkilidir. Bu romanı okurken duygusal olarak oldukça etkilendim. Zezé’nin yaşadıkları, bir çocuğun taşıyamayacağı kadar ağır geldi. Özellikle sevgi eksikliği ve yalnızlık duygusu, metin boyunca hissediliyor. Okurken birçok yerde kendimi tutamadım, ağladım. Bu durum, eserin ne kadar güçlü bir duygusal etki yarattığını gösteriyor. Yazar, okuru zorlayarak değil; içten bir anlatımla bu etkiyi kuruyor. Bence bu romanın en çarpıcı yönü, çocukluğun her zaman masum ve mutlu bir dönem olmadığını açıkça göstermesi. Zezé’nin hikâyesi, insanın içini sessizce acıtan bir hikâye olarak akılda kalıyor. Damla Demirci
Şeker PortakalıJosé Mauro de Vasconcelos · Can Yayınları · 2022275,2bin okunma