Harington'ın Türkiye Anıları
2026 12. kitabı
Okunma: 26 Mart 2026 23:55
Charles Harington…İşgal güçleri komutanı. Yazfığı anılar kuşkuzu bizim tarihimiz için çok önemli. Ancak sadece 6-60 sayfalık bir kısım benim ilgimi çekti zira sadece o kadar İstanbul’daki işgal günlerini anlatıyor. Geri kalanı General’in görev yaptığı diğer ülkelerde yaşadıkları ile ilgili. Bizim anlattığımız kısımla ilgili ilginç bir bilgi ile karşılaştın mı diye soracak olursanız, Yunan’lıların İstanbul İttifak Güçlerinin işgali altındayken Doğu Trakya’ya ordu gönderdiği ve İngilizlerin de olası Yunan saldırısına karşı askeri tahkimat yaptıkları bilgisini daha önce başka bir yerde okumamıştım. Kitabın diğer ilginç kısımları ise Mudanya Anlaşması yapılırken İsmet Paşa ile aralarında geçen konuşmalar. Bu kısmı özellikle bir kez daha okudum ve İsmet Paşa’yı açıkça zorda bırakacak birtakım ifadeler gözüme çarptı. Vahdettin’in kaçırılması ise bir diğer önemli kısım. Sadece bu kadarlık kısım için bu kitap alınmaya ve okunmaya değer mi diye soruyorsanız, ilgi duyanlar için kesin öyle. Ama konu ile pek ilgisi olmayanların seveceği bir kitap değil.
Anı-Mektup-Günlük
İngiliz Komutan AnlatıyorCharles Harington · Kronik Kitap · 202374 okunma