İlkgüz Kitap Kulübüyle okudum
2026 22. kitabı
Yeni ve hiç bilinmedik bir dünyanın içine girmeye çalışırken bir teknik rapor okuyormuş gibi hissetmenin iyi bir okur deneyimi olduğunu söyleyemem. Birçok şeyin ne kadar harikulade olduğu anlatılırken sadece verilmiş sıfatlarla kabul etmemiz bekleniyor ama bize örneklerle neden bu şekilde düşünüldüğü aktarılmıyor. Tekrara düşen birçok yer var. Örnek olarak karınca benzetmesinin benim takip edebildiğim üç farklı yerde verilmiş olmasını tatsız buldum. Bunun gibi birçok durum vardı. Erkek karakterler daha çok tiplemeler haline gelmiş. Van’ın başına hep en iyisinin gelmesini ya da diğerlerine göre hep “dengede” görünmesini de masallardaki en küçük kardeşin hep “en” olmasına benzettim. Bu da gerçekten uzak bir anlatı okuduğum hissini daha da körükledi. Evliliklerden sonra kitabın daha okunası bir hale geldiğimi belirtmeliyim. Bunda duygu aktarımlarının ve örneklemelerin artmasının etkisi olmuş olabilir. Yazıldığı dönem için iyi bir örnek teşkil ediyor olabilir ama günümüzde bakıldığında böyle parlak ve güzel bir fikrin yetersiz bir anlatımla solup gitmesine şahit olduğumu hissettim.
Kadınlar ÜlkesiCharlotte Perkins Gilman · İthaki Yayınları · 201819,8bin okunma