O vakit, sadece gözlerim ağlamıştı. Bu gece gönlüm ağlıyor.
2026 4. kitabı
Okunma: 03 Nisan 2026 14:58
Bugün, Reşat Nuri Güntekin'in ölümsüz eserlerinden biri olan Çalıkuşu hakkında yazmak istiyorum. Çalıkuşu, Halk kütüphanelerinden en çok ödünç alınan kitaplar arasında, Kürk Mantolu Madonna ile beraber zirvelerde yer edinmiş bir şaheser. Uzun zamandır çok merak ettiğim fakat birçok kitap satın almama rağmen kütüphanemde bulunmayan bir eserdi. Kısa bir zaman önce doğum günümde kız kardeşimin bana hediye etmesiyle kitabı okunacaklar listemin ilk sırasına yerleştirmem bir oldu. Kitabı okurken kendinizi bazen bir genç kızın cıvıl cıvıl kahkahalarının içinde, bazen de bir öğretmenin Anadolu’nun en ücra köşelerindeki yalnızlığında buluyorsunuz. Karakterimiz Feride, diğer adıyla "Çalıkuşu", Notre Dame de Sion’un ağaç tepelerinden inmeyen haylaz bir kız. Onun o ele avuca sığmaz enerjisi, aslında kalbinde taşıdığı büyük bir kırgınlığın ve gururun maskesi gibi. Roman sadece bir aşk hikayesi değil; bir kadının toplumsal baskılara ve yalnızlığa karşı tek başına ayakta kalma mücadelesi. Reşat Nuri’nin dili öyle akıcı ve samimi ki, Feride’nin günlüklerini okurken sanki bir dostunuzla dertleşiyormuş gibi hissediyorsunuz. Klasik eserlerle ilgili "Kesin bu kitap çok sıkıcıdır, oku oku bitmez şimdi." gibi düşünceleriniz varsa bu eserin kesinlikle benzer önyargıları kırabilecek akıcılıkta olduğunu söyleyebilirim. En kısa zamanda kitabı bir şekilde edinip okumanızı içtenlikle tavsiye ederim. İyi okumalar dilerim. ⪼ #300172840 Sevecek bir hakiki insan bulanlara şaşmak lazım... Çünkü onun bir hayalini bile bulmak o kadar güç, o kadar güç ki... ⪼ #300176074 İnsan birini sevmek felaketine uğradı mı esir gibi bir şey oluyor. ⪼ #300176152 Fakat sana karşı, kimse için duymadığım bir his var içimde... ⪼ #300173150 Ben, bir insanı ilk görüşte ya severim ya sevmem. Sonradan bu ilk hissimin değiştiğini hiç hatırlamıyorum. ⪼ #300173357 Kâmran, ben sadece senden değil, senin olduğun yerlerden de nefret ediyorum. ⪼ #300522958 Seninle artık iki düşman bile değiliz; birbirini hiç ama hiç görmeyecek iki yabancıyız. ⪼ #300523500 Kâmran, bir akşamüstü, kalbime gömdüğüm o zavallı miniminileri öldüren sen olduğun hâlde bu gece, senden bile eskisi kadar nefret etmiyorum. ⪼ #300527781 O vakit, sadece gözlerim ağlamıştı. Bu gece gönlüm ağlıyor. ⪼ #300855342 Kâmran, ben senden nefret ettiğim için yabancı memleketlere kaçmıştım. Şimdi nefretim o dereceyi buldu ki bu uzaklık kâfi gelmiyor, senin yaşadığın, nefes aldığın dünyadan uzaklara kaçmak istiyorum.
ÇalıkuşuReşat Nuri Güntekin · İnkılâp Kitabevi · 2024123,4bin okunma