Amaçsız bir başkaldırı (?)
2026 3. kitabı
Okunma: 05 Nisan 2026 15:50
20. Yüzyılda amaçsızlığı irdeleyen ve onun üzerinde fikir sahibi olan pek çok insan Yeraltı Edebiyatı ve Absürdizm’i ana akım türler olarak edebiyata kazandırdı. Charles Bukowski’nin herhangi bir şiir kitabını tamamen okumamış olsam da birkaç şiirini ezbere bilirim. Kesinlikle şöhretini hak edecek düzeyde mizah anlayışına ve deliliğe sahip bir yazar, kitapçının birinde gezerken Factotum gözüme ilişmişti ve yazarın yarı-otobiyografik bir kitabı olduğunu keşfedince düşünmeden satın aldım. Pek beklediğim gibi bir kitap değildi açıkçası. Ana karakterimiz, ailesi onun doğumundan on yıllar önce Almanya’dan Amerika’ya göçmüş, Silent Generation (Sessiz Kuşak)’a - yani çocukluğu veya gençliği İkinci Dünya Savaşı’na rastlamış kuşak- mensup Henry Chinaski. Henry’nin babası zengin olmaya takıntılı bir fakir, zamanının Amerikası’nın yarısı gibi biri yani. Babasından ve dolayısıyla onun yaşama bakış açısından çok haz etmeyen Henry iki senelik bir gazetecilik bölümü bitirdikten sonra evden ayrılıp kalan hayatının yarısını aylaklık ederek geçiren diğer yarısınıysa niteliksiz işlere girip çoğunlukla birkaç haftadan sonra ya kendi işten attırarak ya da istifa ederek işinden ayrılan biri. Kitap boyunca bir ayı geçirdiği üç iş saydım ben, yüz altmış sayfalık kitapta iki yüz altmış işe falan girip çıkmıştır kendisi öyle hesap edin. Kısaca Henry babasının tam zıddı bir karakter, işlere para kazanıp hayatını düzene koymak için değil para kazanıp içki ve ölmeyecek kadar erzak almak için giren ayyaşın teki. Hayatına kadınlar girip çıkıyor fakat onlara insan değil mendilmiş gibi davranıyor Chinaski. Birkaç yerde t3c^vz ettiği kadınlar dahi var, iğrenç herifin teki anlayacağınız. Her ay şehirler, bölgeler değiştirdiği yaşamında kendisini kendi gibi olanlardan ayırdığı tek nokta yazar olması ki o bile onu çok özel biri yapmıyor, onu özel yapan ayyaş ve amaçsız biri olmasına rağmen patronların ve işverenlerin ne derece insanlıktan yoksun hayvanlar olduğunu sezip bunu hatırlayıp yıllar sonra bir kitap yazacak kadar güçlü bir hafızaya sahip olması, ya da hikayelerin ve insanların yarısından fazlasını sallayıp bir kitap yazmıştır ki bu konuda şüphelerim var. Bize anti-kahraman, sistemin dışında, özgürlük aşığı biri olarak sunulan, gerek etkileştiği insanların niteliksizliği gerek bu insanların ona öyle ya da böyle hayranlık beslemesiyle, bu adam ne sistemin dışında ne de özgürlük aşığı. Babasının hatalarına kızıp daha büyük hatalar yapan, konfor alanından kısa süreliğine çıkıp geri dönmeyi kapitalist sisteme başkaldırı olarak görüp yine sitemin çarklarını içki, seks ve başka şeyler satın alarak döndüren bir karakter. Henry Chinaski cidden bize gösterildiği gibi biri olsaydı ya halat ve sandalye alacak kadar ya da Amerika’dan ayrılacak kadar para biriktirip yetmiş-seksen sayfada kitabı noktalayan biri olurdu, bu haliyle tembelliğini bir çeşit kahramanlığın altına gizleyen ayyaş gezginin teki olmuş.
FactotumCharles Bukowski · Metis Yayınları · 20203,536 okunma