·352 syf.····Okunma: 02 Nisan 2026 23:42 Küçükken en sevdiğim öykülerden biri olan Heidi'yi tekrar okumak , o masalsı dünyaya tekrar girmek çok istiyordum ve İsviçre'ye gitmem çok az bir zaman kalmışlar Alp'lerin kızı Heidi'yi tekrar hatırlamam gerektiğini düşünerek büyük bir heyecanla okudum kitabı.
Konusundan kısaca bahsedersem;
Teyzesi artık Heidi'ye bakamayacağı için onu İsviçre'nin Alp'lerinde yaşayan kimse tarafından sevilmeyen , huysuz bir ihtiyar olan ve oğlunun ölümüyle suçlanan dedesinin yanına bırakır. Heidi Alp dedeyi çok sever ve tüm sevecenliğiyle İsviçre'ye uyum sağlar, herkesi kendine sevdirir. Burada çoban Peter ve büyükannesi gibi birçok dost edinir. Daha sonrasında teyzesinin bulduğu bir iş sayesinde İsviçre'den koparılarak Frankfurt'a yürüyemeyen küçük bir kıza arkadaş olması amacıyla götürülür. Bu süreç içerisinde Clara ile her ne kadar iyi anlaşsa da aklı hep Alp'lerde kalır.. Kitap boyu Heidi ve maceralarını okuyoruz.
Gerçekten o kadar tatlı bir kitaptı ki... Küçükken çizgifilmini izlediğim bazı yerleri hatırlıyordum ama çoğu kısmını unuttuğumu farkettim kitabı okurken. Bu nedenle Heidi'nin öyküsünü baştan , tüm detaylarıyla okumak çok hoşuma gitti.
Dili o kadar hafif, kitap o kadar tatlı bir dille yazılmış ki akıp gidiyor sayfalar. Çok çerezlik ve toz pembe bir kitaptı.
Evet, çocuk kitabı ama bence çoğu yetişkin okumalı ve Heidi ile tanışmalı. Heidi karakterinin azla yetinen özelliği, pozitifliği, saflığı, doğallığı, her şarta uyum sağlayışı ve asla sorun çıkarmayışı, iyi kalbi , zekası, sevimliliği, dostluğu çok çok etkiledi beni kalbimi sıcacık yaptı.
Asla çocuk kitabı diyerek geçmemek gerekiyor çünkü birçok ders çıkarılıyor eserden.
Sadece çizgifilmlerindeki gibi Alp dedenin daha fazla huysuzluk sahnesi olsun isterdim ve Peter karakteri daha derinlemesine anlatılsın, Heidi ile dostluğuna daha çok değinilsin isterdim. Bu nokta biraz eksik hissettirdi.
Peter karakteri daha komik diye hatırlıyordum mesela ve daha zeki gibi düşünmüştüm ama hatırladığımın tersi çıktı.
Heidi'nin tam bir İsviçreli kız oluşu, Alp'leri benimseyişi o kadar güzel aktarılmıştı ki özellikle Frankfurt'a gittiğinde yaşadığı hüsran ve aradaki farkı gördüğündeki şoku çok güzel anlatılmıştı..
Kafamda hep Heidi şarkısı çalarak okudum eseri.
Sonu da gerçekten çok güzel bitti. Dostluk, insanları dışına göre yargılamamak gerektiği, her durumda mutlu olunabilecek bir şey bulabileceğimiz ve pozitif olmamız gerektiği gibi birçok mesaj verilmişti.
Çerezlik, tatlı , insanın içini sıcacık yapan bir eserdi.