31 – Lukas Maher | Yanlış Bilinen Psikoloji
2026 95. kitabı
Okunma: 29 Mart 2026 16:52
31 – Lukas Maher | Yanlış Bilinen Psikoloji Popüler Psikolojinin Rahatlatıcı Yanılsamaları Popüler psikoloji, son yıllarda yalnızca bir ilgi alanı değil; aynı zamanda bir dil hâline geldi. “Travma”, “toksik”, “gaslighting”, “bağlanma”, “narsisizm” gibi kavramlar artık yalnızca akademik tartışmalarda değil, gündelik konuşmalarda, sosyal medyada ve ilişkilerin içinde dolaşıyor. Ancak bu dolaşım, beraberinde ciddi bir sorun getiriyor: kavramların içinin boşalması. Yanlış Bilinen Psikoloji tam da bu noktada devreye giriyor. Kitap, bu kavramları tek tek ele alarak onların ne anlama geldiğini, nasıl yanlış kullanıldığını ve bu yanlış kullanımın ne tür sonuçlar doğurduğunu gösteriyor. Ama bunu yaparken didaktik bir üstten bakış kurmuyor; aksine, okuru birlikte düşünmeye davet eden bir ton benimsiyor. Kavramların Yüzeyselleşmesi: Anlamak Yerine Etiketlemek Kitabın en güçlü taraflarından biri, kavramların nasıl birer “etiket” hâline geldiğini göstermesi. Örneğin narsisizm, çoğu zaman “bencil insan” anlamında kullanılıyor. Travma, neredeyse her olumsuz deneyimi kapsayacak şekilde genişletiliyor. Bağlanma stilleri, insan ilişkilerini kategorize eden basit şemalara indirgeniyor. Maher burada önemli bir ayrım yapıyor: Bir kavramın yaygınlaşması, onun doğru anlaşıldığı anlamına gelmez. Aksine, kavramlar popülerleştikçe çoğu zaman basitleştirilir, bağlamından koparılır ve kullanışlı birer açıklama aracına dönüşür. Bu da insan davranışlarını anlamayı kolaylaştırmak yerine, yüzeyselleştirir. Psikoloji Dili: Açıklamak mı, Rahatlatmak mı? Kitap boyunca hissedilen temel eleştiri şu: Popüler psikoloji dili çoğu zaman açıklamak için değil, rahatlatmak için kullanılıyor. İnsanlar karmaşık ilişkileri, zor duyguları ya da belirsiz durumları hızlıca kategorize etmek istiyor. Bu da “kırmızı bayraklar”, “toksik insanlar”, “enerji emiciler” gibi basit ama indirgemeci anlatıları güçlendiriyor. Bu noktada Maher’in yaklaşımı önemli. O, kavramları tamamen reddetmiyor. Aksine, doğru kullanıldığında bu kavramların oldukça işlevsel olduğunu kabul ediyor. Ancak sorun, bu kavramların bağlamdan koparılarak birer kestirme açıklama aracına dönüşmesi. Bu da okuru düşünmekten çok, hızlıca karar vermeye yönlendiriyor. İlişkiler: Analiz Edilen Değil, Yaşanan Alanlar İçindekiler kısmına baktığımızda kitapta özellikle ilişkilere ayrılmış geniş bir bölüm olduğunu görüyoruz: “toksik”, “gaslighting”, “love bombing”, “eş bağımlılık”, “kırmızı bayraklar” gibi başlıklar bu alanın merkezinde. Bu başlıklar, günümüzde en çok dolaşımda olan kavramlar. Maher bu kavramları açıklarken onların nerede anlamlı olduğunu, nerede ise aşırı genelleme hâline geldiğini gösteriyor. Çünkü her ilişki problemi “gaslighting” değildir; her zor insan “toksik” değildir. Bu noktada kitap şu önemli uyarıyı yapıyor: İlişkileri anlamak, onları etiketlemekten daha zor bir süreçtir. Popüler psikoloji ise çoğu zaman bu zorluğu ortadan kaldırmak ister. Beden, Zihin ve Modern İyileşme Kültürü Kitabın “Bedenim Tapınağımdır” ve “Zihniyet Her Şeydir” başlıkları altında ele aldığı konular, günümüz iyileşme kültürünün merkezinde yer alıyor. Beslenme, sinir sistemi, polivagal teori, olumlamalar, çekim yasası gibi başlıklar, modern bireyin kendini “iyileştirme” çabasının parçaları. Maher burada iki şeyi aynı anda yapıyor: • Bu alanların tamamen yanlış olmadığını kabul ediyor • Ama bu yaklaşımların nasıl abartılı ve genelleyici hâle geldiğini gösteriyor Özellikle “zihniyet her şeydir” gibi ifadeler, bireye aşırı bir sorumluluk yükler. Her şey zihniyetle açıklanabilir hâle geldiğinde, yapısal sorunlar görünmez olur. Tanı, Normal ve Patoloji: Nerede Başlar? Kitabın son bölümlerinde yer alan depresyon, OKB, şizofreni gibi başlıklar, daha klinik bir alana geçiş yapıyor. Ancak burada da benzer bir mesele var: normal ile patolojik arasındaki sınırın bulanıklaşması. Gündelik hayatta insanlar kendilerine kolayca tanı koyabiliyor. “Ben biraz OKB’yim”, “Bu tam depresyon”, “Ben kesin ADHD’yim” gibi ifadeler, tanıların kimliğe dönüşmesinin bir örneği. Maher bu durumu eleştirirken, tanıların önemini reddetmiyor. Ancak onların gelişigüzel kullanılmasının hem bilimsel hem de bireysel düzeyde sorun yarattığını vurguluyor. Ana Akım Psikoloji ve Eksik Kalan Tartışma Kitap genel olarak ana akım psikoloji çerçevesinde ilerliyor. Tanı sistemleri (DSM/ICD) ve terapi yaklaşımı olarak bilişsel davranışçı terapi referans alınarak kavramlar açıklanıyor. Bu tercih, metni daha anlaşılır ve sistemli kılıyor. Ancak burada önemli bir sınırlılık ortaya çıkıyor. Kitap, yer yer sistemsel sorunlara değinse de, bu ana akım çerçevenin kendisine yönelik eleştirileri derinleştirmiyor. Oysa psikolojinin ideolojik, tarihsel ve ekonomik boyutları, bu tartışmanın önemli bir parçası. Bu nedenle kitap, güçlü bir giriş sunuyor ama tek başına yeterli bir çerçeve sunmuyor. Sonuç: Bilgi Artarken Anlayış Artıyor mu? Yanlış Bilinen Psikoloji, okuru rahatsız eden bir soru bırakıyor: Psikoloji hakkında daha çok şey biliyoruz, ama gerçekten daha iyi mi anlıyoruz? Kitap, kavramları düzenli ve anlaşılır bir şekilde sunarak önemli bir işlev görüyor. Ama asıl katkısı, bu kavramlara mesafe koymayı öğretmesi. Çünkü anlamak, yalnızca doğru terimleri bilmek değil; onları doğru bağlamda kullanabilmektir. Bu açıdan bakıldığında, kitap özellikle popüler psikoloji diline mesafe koymak isteyenler için güçlü bir başlangıç. Daha derine inmek isteyenler için ise bir eşik. Ve belki de en önemli katkısı şu: Psikoloji, hazır cevaplar sunan bir alan değil; doğru soruları sormayı gerektiren bir alan. – Çağrı ÖZPOLAT, Bibliyosmia, 29.03.2026
İnceleme
Yanlış Bilinen PsikolojiLukas Maher · İrene Kitap · 202617 okunma