2026 1. kitabı
Okunma: 19 Ocak 2026 10:15
Tembellik hakkı da ne ola ki! Öyle bir hakkımız mı varmış? Biz bu dünyaya gece gündüz çalışıp, sırtımızdan geçinenlerin zenginliğini katmerlemeye gelmedik mi(?). Süslü cümleler yazıp kitapla ilgili beklentilerinizi arttırma niyetinde değilim. Aslında tembelliğin de hakkımız olduğunu anlatması dışında çok da beni cezbeden bir kitap değildi. Fakat yine de varlığımızın "sermaye sahiplerine" armağan olması gerektiğine dair her yerde karşımıza çıkan modern şartlanmaya bir başkaldırı olduğu için değeri var. Aslında ben, kitaptaki kadar tembelliğe çağıran bir düşünce tarzına da karşıyım. Lakin; mevcut sistemin aklımızı, nefes aldırmadan çalışmayla doldurmasından çok rahatsızım. Benim iradem dahilinde olmalı çalışmak. Sistem beni köleleştirmemeli, şu an olduğu gibi. Ben; benim için, ailem için ya da insanlık için çalışmakta özgür olmalıyım. Oysa şimdi tüm dünya bir grup, geçmişten gelen servetini artırmayı sürdüren azınlığın sömürgesi durumunda. İyi bir okuma dilerim.
Tembellik HakkıPaul Lafargue · Alter Yayıncılık · 200913,3bin okunma
Gökyüzü
Aslında o kitap daha iyi olabilir. Zira tembellik hakkı biraz fazla aykırı. Kullanılmaktan uzak durmak ile üretmeden, sadece bir tüketici olarak var olmak aynı şey değil. Ama bunların ikisinden de güzel olan bence: Aylak Sınıfı Teorisi - Veblen