2026 2. kitabı
Okunma: 17 Şubat 2026 12:06
Alexandre Dumas, kalemi ile ilk defa tanıştığım ve klasiklerde alışık olduğum Rus edebiyatı klasik üslubu yerine Fransız edebiyatı üslubunun apayrı bir tat veren satırları ile asla son kitabı olmayacağına inandığım bir yazar oldu. Siyah Lale, 1600'lerde Hollanda'da düzenlenen siyah lale yetiştirme yarışması sürecinde meydana gelen olayların; özgürlüğün, inancın, aşkın, gayretin vb. duyguların ise en ince ayrıntısına kadar işlendiği bir romandır. Ama ne roman Kitapta bulunan "Niyet insanın ne yapacağını gösterir." alıntısı kitabın tam da ortasına ışık tutar nitelikte. İnsanın niyeti ne ise hayatta attığı tüm adımlar o niyet doğrultusunda gideceği yere götürüyor insanı. Kitapta da karakterler arası farklılıklar, yaşam biçimi olarak farklılıklar bu düşünce ışığında net bir biçimde ortaya koyulmuş. Oldukça akıcı, sade olduğu kadar da edebi cümleler, merak döngüsü içinde ilerleyen sürüvenler ve çok daha fazlası bu kitabın içinde mevcut. Bir klasikten daha fazlası olduğuna inandığım bu kitabı okuyun, okutturun diyorum, herkese tavsiye ediyorum. Alıntılar: : "Kötülük insan ruhunu ele geçirdiğinde çok hızlı yol alıyordu." : "Felsefeye göre, soylu yürekler en büyük felaketlerde bile inanılmaz olanaklara kavuşabilirlerdi."
Siyah LaleAlexandre Dumas · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202319bin okunma