Sergüzeşt
2026 14. kitabı
Okunma: 17 Mart 2026 00:00
Sâmipaşazâde Sezâi tarafından yazılan Sergüzeşt, Türk edebiyatında romantizmden realizme geçişin en önemli köprü eserlerinden biridir. Romanın yazıldığı dönemde Osmanlı İmparatorluğu'nda kölelik ticareti kağıt üzerinde yasaklanmaya başlanmış olsa da, cariye geleneği ve Kafkaslardan getirilen çocukların zengin konaklarına satılması el altından devam ediyordu. Sâmipaşazâde Sezâi, kendisi de paşa çocuğu olduğu için bu konak hayatını ve esir pazarının dramını yakından gözlemlemiştir. Yazar, dönemin aydınlarının aksine meseleyi sadece siyasi bir sorun olarak değil, derin bir insan hakları ve özgürlük trajedisi olarak ele alır. Roman, Kafkasya'dan kaçırılıp İstanbul'a getirilen ve esir pazarında satılan küçük yaştaki Dilber'in acı dolu hayatını anlatır. Dilber ilk olarak Mustafa Efendi adında acımasız birinin evine satılır. Burada boyundan büyük işlerde çalıştırılır, sürekli psikolojik ve fiziksel şiddet görür. Daha sonra Asaf Paşa'nın zengin konağına satılır. Bu konakta iyi muamele görür, eğitim alır ve adeta evin kızı gibi yetiştirilir. Evin Avrupa'da eğitim görmüş aydınlık fikirli oğlu Celâl Bey, tabloları için Dilber'i model olarak kullanmaya başlar. Bu süreçte iki genç arasında saf bir aşk doğar. Celâl Bey'in bir esirle evlenmek istemesi, modern ve Avrupai görünmesine rağmen içten içe sınıf ayrımcılığını sürdüren ailesi tarafından büyük bir skandal olarak görülür. Aile, Celâl Bey evde yokken Dilber'i gizlice Mısır'daki zengin bir tüccara satar. Mısır'da bir odaya hapsedilen Dilber, çaresizlik içindedir. Onu bu hayattan kurtarmak isteyen harem ağası Cevher, Dilber'i kaçırırken merdivenlerden düşerek ölür. Gecenin karanlığında, yabancı bir ülkede tek başına ve parasız kalan Dilber, tekrar esarete dönmektense özgürlüğü seçer ve kendini Nil Nehri'nin sularına bırakır. Samipaşazade Sezai
SergüzeştSamipaşazade Sezai · Bilge Kültür Sanat · 201656,4bin okunma