çöküşün günlük programı
Puan vermedi·312 syf.·
2026 24. kitabı
Uçağın kokpitinde tek başına kalmış bir adamın, bir kara kutuya konuşarak kendi hikâyesini anlatmaya başlamasıyla açılan bu roman, daha baştan okuru alışılmış bir anlatı düzeninin içine değil, parçalı ve giderek yoğunlaşan bir zihnin içine bırakıyor; anlatıcının sesi ne kendini savunmaya çalışırken güven veriyor ne de anlattıkları bir bütünlük hissi oluşturuyor, aksine her ayrıntı biraz daha kirlenmiş, biraz daha eğilip bükülmüş bir gerçeklik duygusu yaratıyor ve bu durum ilerledikçe bir eksiklik değil, romanın temel dili haline geliyor. Anlatıcının geçmişine doğru açılan katmanlarda kapalı bir dini yapıdan kopuş, dış dünyayla kurulan mesafeli ve işlevsel ilişkiler, insanların hayatlarının en kırılgan anlarında bile ne istediklerini tam olarak bilmedikleri gerçeğiyle birleşiyor; özellikle telefon konuşmaları boyunca hissedilen şey merhamet ya da öfke değil, daha çok alışkanlığa dönüşmüş bir karar verme hali, sanki insan hayatı bir eşik değil de bir rutinmiş gibi ele alınıyor ve bu, metnin en sarsıcı yönlerinden biri olarak sürekli kendini hissettiriyor. Anlatıcıyı takip ettikçe, onun dünyayı anlamaya çalışmadığını, sadece dayanılır hale getirmeye çalıştığını fark ediyorsun; yaptığı işlerin, kurduğu ilişkilerin ya da verdiği kararların arkasında büyük bir anlam arayışı yok, daha çok boşluğu oyalayan küçük düzenekler var ve bu düzenekler bozulduğunda geriye neredeyse hiçbir şey kalmıyor. İnsanlarla kurduğu temasın en yoğun olduğu anlarda bile bir yakınlık oluşmuyor, çünkü o temasın kendisi bile araçsallaşmış durumda; biri konuşuyor, diğeri dinliyor ama arada gerçek bir bağ kurulmadan her şey tamamlanmış sayılıyor. Bu yüzden roman ilerledikçe bir hikâyeyi takip etmekten çok, yavaş yavaş silinen bir insanı izliyormuşsun gibi bir his oluşuyor; ne dramatik bir kırılma var ne de büyük bir yüzleşme, sadece giderek incelen bir çizgi gibi, sonunda nereye varacağı baştan belli olan bir akış var ve metnin ağırlığı da tam olarak buradan geliyor. Kaçıncı kez okuduğumu bilmiyorum; ama herkesin en az bir kez karşılaşması gereken bir metin. Mnemosyne ve Sly ile oldukça verimli bir okuma oldu; sizinle yeniden okumak ayrı bir tat verdi. Şimdilik kapağı kapattım, başka kitaplarda yeniden karşılaşmak dileğiyle =)
Gösteri PeygamberiChuck Palahniuk · Ayrıntı Yayınları · 20206,8bin okunma
1 +1'leme
Bu inceleme karşılık benim 3/5 cümlemin ortama girişi 😅 Çok keyifli bir okuma oldu benim için sana ayrı Mnemosyne ayrı teşekkür ederim.🙏 Yeraltına girişimin sizinle ve bu kitapla olduğu için de ayrıca mutluyum💫Umarım daha çok kitaplarda buluşuruz çok isterim sizlerden yararlanmak 😁
Diyojen
Sly zemzem suyu mu tadımlık :d yok yok teşekkür ederi jagger pek sevmiyorum zaten
Kitabı sen tavsiye edince senünle okumak için bekliyordum zaten, Sly nin de katılımıyla çok keyifli bir okuma oldu, her zamanki gibi. öneri için, okuma be tahlil için ben telekkür ederim. İncelemeni tabi ki kullancam, ayrıca inceleme mi yazarım zannettin? 🤭😂