Benim yazarla tanışma kitabım oldu ve yazarı araştırmakla başladım. İlginç bilgilerin yer aldığı ekşi sitesindeki entrylerden biri sağ olsun spoiler diye belirtmeden yapıştırmış spoilerı. Kitaba başlamadan en büyük spoilerı yedim maalesef. Dolayısıyla güzel bir ders oldu benim için.
Kitabın Can Yayınları baskısında yazım hataları olduğunu söylemek isterim, başka bir yayından okumak daha iyi olabilir.
Kitap yazarın hayatından izler barındırıyormuş. Bahsi geçen kadının kim olduğunu merak etmekle birlikte kendisine fazlasıyla uyuz oldum, öyle ki bazen kitabı fırlatmak istedim açıkçası.
Buralar spoiler:
Hadi ana karakterimiz aşık oldu, aşkından gerçekleri göremiyor diyelim. Bu pick me kadın sürekli ben masumum, aslında böyle değilim şöyle değilim diye diye herkesi parmağında oynatıyor yahu. Kimse de ben burada ne yapıyorum, elimi sallasam ellisi demiyor ve kadının oyunlarını bayıla bayıla oynuyorlar. Bir de kadının ana karakterimizi çocuk olarak gördüğünü söyleyip aynı zamanda onun duygularından faydalanması durumu var. Camdan atla demeler, fiziksel yakınlıklar... Çocuk olarak görüyorsan öyle davran tamamen dedirtiyor insana.
Kitabın anlatımının şiirselliği de bana biraz ağır geldi. Yani güzel betimlemeler var ama sürekli başka eserlere veya yazarlara atıfta bulunuluyor. Çeviri notu olarak belirtilse de hâkim olmadığım farklı eserlerin sürekli dile getirilmesiyle cümleleri gerekli bağlamda anladım mı emin değilim açıkçası.
Özetle kurgusu ve üslubu beni çok çekmedi. Belki çeviriden veya basımdan da kaynaklanıyor olabilir.
Yazar birçok platformda sıklıkla övülmüş, belki bu yüzden büyük bir beklentiyle okudum. Tolstoy ve Dostoyevski'den çok daha iyi olduğunu iddia edenler de vardı, küsmüşler bir de. Babalar ve Oğullar kitabı ile kendisiyle tekrar tanışmayı isterim.
Ek: Ekşi sayesinde öğrendiğim bir alakasız bilgi de beyninin çok büyük olması. Bunun birkaç yerde paylaşılması garibime gitti ve ben de paylaşmak istedim.