Herkese selamlar
J. D. Barker ’ın kaleminden çıkan 4. Maymun , son zamanlarda okuduğum en çarpıcı polisiye-gerilim eserlerinden biri oldu.
Seri 3 kitaptan oluşuyor; 4. Maymun , 5. Cinayet ve 6. Yaramaz Çocuk
Serinin ilk kitabı olan 4.Maymun, daha ilk sayfadan itibaren okuru içine çeken güçlü bir atmosfere sahip.
Yazarın dili son derece akıcı; anlatımındaki ustalık sayesinde kitap, elinizden bırakmak istemeyeceğiniz bir sürükleyiciliğe bürünüyor.
Kurgunun inceliği ve olay örgüsünün ustaca örülmüş yapısı, her sayfada merakı biraz daha derinleştiriyor. “Acaba şimdi ne olacak?” sorusuyla ilerlerken, farkına varmadan kitabın sonuna ulaşıyorsunuz. Tek kelimeyle; hem esere hem de yazarın kalemine hayranlık duymamak mümkün değil.
Kitap klasik polisiyenin sınırlarını aşarak psikolojik gerilime dönüşen, sert ve etkisi uzun süren bir roman.
Bu kitap yüzeyde bir seri katil hikâyesi gibi ilerlese de, asıl gücünü insanın karanlık tarafını anlatmasından alıyor. “Üç maymun” metaforunu temel alıp buna bir “dördüncü- Kötülük yapma" eklemesi, sadece bir kurgu detayı değil; aynı zamanda kötülüğün sistemli ve bilinçli bir şekilde nasıl üretildiğini gösteren bir fikir.
Hikâye, sıradan görünen bir kazayla başlayan soruşturmanın izinde yavaş yavaş derinleşiyor. Cinayet Büro dedektifi Sam Porter ve ekibi; Nash, lakabı “Jump Street” olan Claire Norton ve Edwin Klozowski ve kendisine “4MYMN” diyen bir seri katilin peşine düşüyor.
Ancak olaylar kısa sürede beklenenden çok daha karanlık ve rahatsız edici bir boyuta evriliyor. Özellikle katilin günlüğünden aktarılan bölümler, kitabın en sarsıcı noktalarını oluşturuyor. Bu sayfalarda yalnızca bir suçlunun ne yaptığını değil, o kişiye nasıl dönüştüğünü de adım adım izliyorsun. Tam da bu noktada hikâye, klasik bir “katili yakala” anlatısının ötesine geçerek, insan zihninin karanlık dehlizlerine inen güçlü bir psikolojik çözümlemeye dönüşüyor.
Anlatım tarzı oldukça akıcı. Kısa bölümler, sürekli değişen bakış açıları ve geçmiş-şimdi geçişleri merakı diri tutuyor.
Okurken “bir bölüm daha” hissi çok güçlü. Ancak bu akıcılığın içinde ağır bir içerik var; özellikle şiddet ve çocukluk travmalarıyla ilgili kısımlar okuru ciddi anlamda rahatsız edebiliyor.
4. Maymun, daha ilk kitabıyla insanı içine çeken, merakı sürekli canlı tutan ve okuduktan sonra bile etkisi kolay kolay geçmeyen bir başlangıç sunuyor; öyle ki kitap bittiğinde hikâye zihninizde yaşamaya devam ediyor ve sizi serinin devamını okumaya kendiliğinden yönlendiriyor.
Kesinlikle tavsiye ediyorum; muhteşem bir serinin ilk kitabı ve okurken adeta büyülendim.
4. MaymunJ. D. Barker · Nemesis kitap · 20181,138 okunma