Puan vermedi·72 syf.····Okunma: 09 Nisan 2026 17:26 sıcak yataklarında, dertsiz tasasız, sürekli sorunlarıyla başkalarının ilgilendiği kişilerin felsefe yapması kolaydır; asıl mesele hayatın içine karışıp sillesini yedikten sonra, aşağılandıktan ve yerden yere vurulduktan, yertsiz yurtsuz bırakıldıktan sonra felsefe yapmaktır.
felsefe okuyarak öğrenilmez, felsefe yaşayarak öğrenilir.
toplumda genel bir kanı vardır ki, o da şudur: felsefeyle ilgilenme, delirirsin. çünkü felsefe hayatın özünü anlamaya çalışmaktır, sorular sorup cevapları kovalamaktır. birinin bir şeyi sorguladığını görünce deli damgasını vurmaktan çekinmez insanlar: sen hastasın, tedavi olmalısın, bırak sana yardım edelim.
çehov da tam olarak bunlara değinmiş. kelimelerin seçimi, betimleyişi, olay örgüsünün anlatım şekli ve filozofları dahi eleştiren tutumuyla bir oturuşta bitirilecek bir kitap.