Levko ve Galya
2026 13. kitabı
Okunma: 09 Nisan 2026 14:59
Mayıs Gecesi - Nikolay Gogol Puanım ️: 10/8 Nikolay Gogol Ukrayna ve Kazak halk öyküleri ile büyümüş ve ileride edebi eserlerinde Ukrayna gelenekleri hakkında birçok küçük hikayeler yazmıştır. Bu hikayelerin en başında “Mayıs Gecesi” adlı Ukrayna köy yaşantısını ve doğa tasvirleri ile sade anlaşılır bir dilde kısacık bir hikaye birleştirmeyi başaran Gogol, yine biz okurlara hayranlıkla baktığımız hiciv dolu bir macera sunuyor. Baş kahramanımız Levko, köyün güzeller güzeli Galya adlı genç kıza aşıktır. Levko ve Galya'nın aşkı anlatıldığı bu hikayenin görülmeyen bir durumu ise Çarlık Rusyası'nın yozlaşmış idari sistemi ve köy halkının “Galova”( Muhtar ) olarak bilinen bir insanın kendisini oranın adeta kralı gibi zannederek o bölgeyi kendi kurallarına göre hükmetmeye çalışmaktadır. Nikolay Gogol, bu hikaye ile birlikte ilk dönem eserlerinde sıkça gördüğümüz bir sistem eleştirisi yazmaktadır. “Mayıs Gecesi” bu hikayelerin sadece küçük bir örneğidir. Bakalım baş kahramanımız Levko hikayenin sonunda aşkına kavuşabilecek mi ? Herkese keyifli okumalar.
Edebiyat & Roman
Mayıs GecesiNikolay Gogol · Yordam Kitap Yayınları · 2020652 okunma