#okudumbitti #itiraflarım
İtiraflarım’ın benim için yeri özel ve ayrıdır. Hayattan bunaldığımda bir çıkış aradığımda bir nevi sığınak olmuştur bana. Tekrar tekrar sıkılmadan okurum Tolstoy İtiraflarım kendimize ayna tutacak kadar gerçek ve samimi
Tolstoy toprak zengini, büyük bir aileye sahip ve adeta hayatının güzel bir döneminde (o sıralarda 50li yaşlarda) derin bir bunalıma girerek intihar düşünceleriyle yaşamaya başlamış.
Kitapta Tolstoy sürekli hayatın anlamını arar. Neden bu dünyada yaşıyoruz ? Bu dünyaya geliş amacımız nedir? Öleceksek niçin yaşıyoruz ? gibi derin soruları irdeler kitap boyunca. Zaman zaman hepimizin mutlaka kendimize sorup bocaladığımız konular aslında
Tolstoy gençlik yıllarında dinden kopuş yaşamış , Hristiyanlık, Budizm, İslamiyet inançlarını araştırmış ama Tanrı’yı bulma yolunda pek tatmin olamamıştır. İnsanların yozlaştırdığı dini kabul etmez .
Sürekli intihar düşüncesinde debelenir ama yine de yaşamından vazgeçmez. Kendine sorduğu sorulara cevap bulamaz bulamadıkça da bunalımdan kurtulamaz. Schopenhauer’un hayatla, yaşamla , anlamla ilgili düşüncelerine katılır. Epikürcülüğü’de mercek altına alır.
Derin bir anlamsızlığın çukurunda debelenen Tolstoy oldukça cesur ve gerçekçi olarak hepimizin sorduğu sorulara ayna görevi olmuş diyebilirim.
Kitabın sonlarına doğru , kendi çevresinden sıyrılmaya ve tiksinmeye başlayan yazar toprak köylülerinin zor ve çetin şartlarda çalışmalarına rağmen hayata sıkı sıkı sarılmalarından etkilenir. Ve onda farklı bir bakış açışı geliştirir bu durum.
Kendi benliğini inşa etmekten, sorgulamaktan, anlamsızlığın içinde bir anlam yaratmaya çalışmaktan korkmayan ,aklıyla öğrenmeye çalışan insanların kendine çok şey katacağı bir eser.
“Ne yapmam ve hayatımı nasıl yaşamam gerektiğini bilemiyordum, kendimi kaybolmuş ve keyifsiz hissediyordum. “
“ Bütün yaptıklarımın ve yarın yapacaklarımın sonucunda ne olacak? Hayatımın tamamının sonucunda ne olacak?”
“ Bilgisini arttıran kederini de artırır.”
“ Her şey boş! Mutlu kişi henüz doğmamış olandır.”
Kitaplarla kalın .
#tolstoy #dünyaklasikleri #kitap Lev Tolstoyİtiraflarım on