2026 47. kitabı
Okunma: 11 Nisan 2026 01:18
Stephen King’in Üç’ün Çekilişi kitabı, klasik bir devam romanı gibi başlamasına rağmen çok kısa sürede kendi ağırlığını kuran ve okuru rahatsız ederek içine çeken bir metne dönüşüyor. İlk kitabın sonunda neredeyse ölümün eşiğinde bıraktığımız Roland, bu kitapta fiziksel olarak parçalanmış bir hâlde karşımıza çıkıyor. Sahilde, yaralı ve güçsüz. Bu başlangıç bile aslında kitabın tonunu belirliyor: burada kahramanlık değil, hayatta kalma mücadelesi var. Roland’ın karşılaştığı kapılar, ilk bakışta fantastik bir unsur gibi görünse de aslında hikâyenin en sert ve en rahatsız edici tarafını oluşturuyor. Çünkü bu kapılar başka dünyalara açılmakla kalmıyor, aynı zamanda başka insanların hayatlarına doğrudan müdahale etme imkânı veriyor. Roland bu kapıları kullanarak kendi dünyasına insan “çekiyor”. Ama bu çekilme, bir davet ya da seçim değil; daha çok zorla dahil edilme gibi hissettiriyor. Bu durum kitabın ahlaki zeminini sürekli sorgulatıyor. Eddie Dean karakteriyle birlikte hikâye daha somut bir hâl alıyor. Eddie’nin bağımlılığı, korkuları ve sürekli kaçma hâli oldukça gerçekçi yazılmış. Onu okurken fantastik bir romanın içinde olduğunuzu unutup gerçek bir insanın hayatına bakıyormuş gibi hissediyorsunuz. Roland’ın Eddie’yi seçme biçimi de burada dikkat çekiyor. Roland için Eddie bir insan olmaktan çok bir araç gibi. Bu da Roland karakterine karşı mesafeli bir bakış geliştirmeye neden oluyor. Onu anlamaya başlıyorsunuz ama aynı zamanda onaylamakta zorlanıyorsunuz. Odetta Holmes karakteriyle birlikte romanın psikolojik yönü daha da derinleşiyor. Odetta’nın çift kişilikli yapısı, yalnızca bir karakter özelliği olarak kalmıyor; hikâyenin merkezine yerleşiyor. Detta Walker kimliğiyle ortaya çıkan karanlık taraf, sadece Roland için değil okur için de ciddi bir gerilim kaynağı oluyor. Bu bölümlerde Stephen King’in karakter yazımındaki gücü çok net hissediliyor. Çünkü Odetta’yı sadece “ikiye bölünmüş” biri olarak değil, gerçekten parçalanmış bir insan olarak görüyorsunuz. Jack Mort karakteri ise romanın en rahatsız edici tarafını temsil ediyor. Onun varlığı, hikâyeye doğrudan bir tehdit katmaktan çok, insan doğasının karanlık tarafını gözler önüne seriyor. Özellikle Roland’ın onun bedenini kontrol ettiği bölümler, kitabın en çarpıcı ve en huzursuz edici kısımlarından biri. Bu noktada roman sadece bir macera olmaktan çıkıyor ve kimlik, irade ve kontrol kavramlarını sorgulayan bir metne dönüşüyor. Kitabın en güçlü yanlarından biri, karakterlerin birbirine bağlanma süreci. Ama bu bağ klasik bir dostluk ya da ekip ruhu değil. Daha çok zorunluluktan doğan bir birliktelik. Roland’ın kurmaya çalıştığı “ka-tet”, ideal bir ekipten ziyade kırılmış insanların bir araya gelmesi gibi duruyor. Her karakter kendi sorununu, geçmişini ve zayıflığını yanında getiriyor. Bu da ortaya temiz bir birliktelik değil, çatışmalı ama kaçınılmaz bir bağ çıkarıyor. Roman boyunca hissedilen en belirgin duygu, kontrol kaybı. Hiçbir karakter tam anlamıyla kendi hayatını yönetemiyor. Eddie bağımlılığıyla, Odetta kendi zihniyle, Jack Mort kendi karanlığıyla ve Roland kendi kaderiyle bağlı. Bu durum, kitabın atmosferini sürekli olarak gergin tutuyor. Çünkü okur olarak hiçbir an tam anlamıyla güvende hissetmiyorsunuz. Stephen King bu kitapta tempoyu oldukça iyi ayarlamış. İlk kitaba göre daha hareketli ve daha doğrudan ilerleyen bir anlatım var. Ancak bu hız, yüzeysel bir anlatı oluşturmuyor. Aksine, karakterlerin derinliğiyle dengeleniyor. Diyalogların uzun olduğu yerler olsa da bu diyaloglar genellikle karakterleri anlamak için gerekli. Kitabı bitirdiğinizde klasik anlamda bir “tamamlanmışlık” hissi oluşmuyor. Daha çok, büyük bir hikâyenin ortasında bırakılmış gibi hissediyorsunuz. Ama bu bir eksiklik değil, bilinçli bir tercih. Çünkü Üç’ün Çekilişi, kendi başına bir sonuç üretmekten çok, daha büyük bir yolculuğun temelini sağlamlaştırıyor. Sonuç olarak bu kitap sadece fantastik bir macera sunmuyor. Aynı zamanda insanın sınırlarını, ahlaki tercihlerini ve kontrol arzusu ile çaresizliği arasındaki gerilimi sorgulayan bir metin. Okuması kolay değil, ama etkisi uzun süren bir kitap.
Üç'ün ÇekilişiStephen King · Altın Kitaplar · 20061,717 okunma