《 BAY PALOMAR 》
2026 20. kitabı
Okunma: 11 Nisan 2026 09:47
Bay Palomar, Italo Calvino'dan okumuş olduğum ikinci kitap olarak, yine farklı bir tür ile karşımıza çıkıyor. Açıkçası yazarın sıra dışı bir yazma derdi olduğunu düşünüyorum. Öyle yazıyor ki beni herkes okumasa da olur diyor sanki. Belki de okur seçiyor, bilemiyorum. Yazar bu kitabıyla, olay örgüsüne bağlı bir metin değil, felsefi ve düşünsel yapıda bir eser yazmıştır. Kullandığı cümleler basit fakat anlamları derindir. Eser, zihinde sorular bırakan cinsten, kolay anlaşılmayan terennümlerdir. Düşündürüyor, sorguluyor, hayatın anlamına doğru yolculuğa çıkarıyor. Bu bağlamda kitap sık sık tefekkürü hatırlattı bana. Bay Palomar aslında tasavvufi bir metin değildir lakin okuma yolculuğumda, tasavvufta özellikle tefekkür kavramı ile bazı paralellikler kurdum. İlk önce kitaptan bahsedeyim, sonrasında kendi çıkarımlarımı yazacağım. Eser için olay örgüsü yok dedik lakin kitap, Bay Palomar'ın gezilerinden ve o sıradaki düşüncelerinden oluşuyor.Bu nedenle, bütünüyle kurgu dışı bir kitap da diyemeyiz. Yazar burada edebiyatı, yaşamı ve varlığı sorgulama aracı olarak kullanıyor. Kitabın isminin Bay Palomar olmasının da orijinal bir nedeni var. Yazar bu ismi Kaliforniya’daki ünlü Palomar Dağı Gözlemevi’nden alıyor. Google verilerine göre gözlemevi (rasathane), gökyüzündeki yıldızlar, gezegenler ve diğer gök cisimlerini incelemek, uzay olaylarını izlemek ve veri toplamak amacıyla kurulan, yüksek teknolojili teleskoplarla donatılmış bilimsel merkezlerdir. Yazar bu ismi bir karaktere dönüştürerek aynı gözlemi yaşam ve varoluş adına kurgulamıştır. Hiç diyalog olmayan bu kitapta tüm hareket, Bay Palomar'ın zihninde ve bakışlarındadır. Bay Palomar hayatı gelişigüzel yaşamıyor, farkındalıkla yaşıyor. Yıldızlara, çiçeklere, hayvanlara, alışveriş dünyasına bakarken, sadece bakmanın değil
Edebiyat & Roman
PalomarItalo Calvino · Yapı Kredi Yayınları · 2019381 okunma
1 +1'leme
Hocam, yazınıza derinlemesine bir okuma yaparak vardığım kanıyı ifade etmek istiyorum, sürçü lisan edersem affola. Uzun zamandır sizi aktif takipteyim, sonrasında resmiyete dökmek nasip oldu. İncelemelerinizi ayetlerle, hadislerle süslemeniz, inanın gönlüme sürûr katıyor. En yabancı eserlerde dahi bu bakış açısına sahip olmak, beslendiğiniz kaynağın sizi kendine nasıl cektiginin en güzel tezâhürü. Bu nedenle öncelikle muvaffakiyetler dilerim. Bir diğer husus ki, hiç bilmediğim yazarlara sizin vesilenizle tanıklık edip onları okuma seruvenime ekleme duygusu. Bunun için gerçek manada bir öncülük yaptığınızı söylemek istiyorum. Bu eseri de listeme ekliyorum. Bakalım ben de sizin gibi Asude bir okuma yapıp, güzide bir derinlik katabilecek miyim hayat kelimelerime.. okumanız ve yazıya dokmeniz her daim keyfinize tâbi olsun. 😌🤌🌺
Fатма ᵕ̈♡︎
O güzel kalbinizden dökülen çiçek hüsnü zanlarınız için çok teşekkür ederim, mutlu oldum, inşaallah dediğiniz gibidir Rab katında da🤲🏻🫶🏻 Rabbim sırat-ı müstakimde daim eylesin hepimizi canım LeyLi ᥫ᭡.ִLeyLi ᥫ᭡.ִ hocam 🥰 ♥️ Sizin okumanız böyle olmaz, çünkü daha da güzel olacağından şüphem yok♥️ , Rabbim istifadeli eylesin inşaallah gönlünüzce, umarım beğenirsiniz, sonrasında yorumunuzu merakla bekliyorum 💖🫠💫💐, sizin gibi pırıltılı bir okur hocamdan böyle güzel cümleler duymak mutlu etti, var olun ♥️ 🥰 Ben de sizden besleniyorum ve istifade ediyorum, böyle bereketlenmek çok güzel, daim olsun inşallah 🫠 🩷 🌷 Aminn bilmukabele Allah cc razı olsun inşaallah canım hocam ♥️ 😍 🎈 🥰 🌹
Calvino'nun kitapları isimlerinden asla ipucu verir gibi durmuyor. İçeriği ne kadar farklıymış..🧐 Gökyüzü, gezegenler, yıldızlar.. Severiz, kitaba da şans veririz..🥳 İncelemeyi bekliyordum, aklımdaki sıralama açısından çok yardımcı oldu, teşekkür ederim, kalemine sağlık gülüm.. ☺️💐✨
Fатма ᵕ̈♡︎
Gülüm arka kapağından bile çok ipucu vermiyor 🤩🤭😅. İşin şakası Italo CalvinoItalo Calvino 'yu da böyle sevdik 😇💙. Yardımcı olmasına çok sevindim, okuduktan sonra 👀 böyle bekliyor olacağım yorumunu 🫠✨💫💖. Çok teşekkür ederim şirincem, istifadesiyle gelsin inşaallah sana da. Güzel okumalar, hayırlı geceler 🥰🌹😍🎈✨🤗
Yazar seçen okuyucular bilirdik. sayenizde okuyucu seçen yazarlar da olduğunu öğrendik. Yazarın farklı bir dili olduğu gibi sizinde farklı bir okuma ve inceleme kültürünüz olduğunu belirtmek isterim. İnceleme ve alıntılarınizi beğenerek takip ettiğimizi biliyorsunuz. Son olarak tefekküre sebep olan kitaplar iyidir. Okuma ve yazmanız daim olsun. Fатма ᵕ̈♡︎Fатма ᵕ̈♡︎
Fатма ᵕ̈♡︎
Evet, okudukça öğreniyoruz böyle yazarları da 🙃 Teşekkür ederim, okunması ve beğenilmesi mutlu ediyor, sağ olasınız zaman ayırdığınız için 🙏🏻 Kesinlikle tefekküre vesile olan kitaplar iyidir 👌🏻 Aminn bilmukabele, sağ olasınız , güzel asude okumalar diliyorum 🙏🏻