Mustafa Kutlu’nun Nur romaı, insanı sadece bir anlatının içine değil, kendi çocukluğunun sokaklarına götüren bir metindir. Bu yolda yürürken aslında bir mahallede dolaşır, bir çocuğun kalbine misafir oluruz. Anlatım o kadar doğaldır ki okur, kendini bir anda o dünyanın içinde bulur; sanki bir istihare hâlinin dinginliği çöker üzerine.
Kutlu’nun en dikkat çekici yönlerinden biri gözlem gücüdür. Yeşili anlatırken tek bir tonla yetinmez; “su yeşili”nden “zeytin yaprağı yeşili”ne uzanan bir dikkatle bakar dünyaya. Bu, ayrıntıda boğulmak değil; aksine hayatı bütün yönleriyle görmeye davettir. İnsanları, mahalleyi, eşyayı anlatırken okurun da gözlem yeteneğini sınar ve güçlendirmek ister.
Karakterler gündelik dilin doğallığıyla konuşur. Öyle ki onları okurken “edebî karakterler” değil, sokağımızdan tanıdığımız insanlar gibi hissederiz. Yazarın anlatıcı tavrı da bu samimiyeti destekler. Zaman zaman okurla konuşur, kendini sorgular; bu yönüyle Ahmet Mithat Efendi’nin kıssadan hisse geleneğini modern bir damarla sürdürür.
Hikâyede inanç teması özellikle güçlüdür. Namaz, yalnızca bir ibadet olarak değil, insanın iç dünyasını şekillendiren bir hâl olarak sunulur. Okur, Ömer ve Nur’un diliyle bu duyguyu hisseder; hatta bir noktada sadece okumaz, o hâli yaşamak ister. Çünkü Kutlu, inancı anlatmaz onu hissettirir.
Doğa tasvirleri ise ayrı bir katman oluşturur. Çiçekler, renkler, kokular… Tüm bunlar, insanın ruhuyla temas hâlindedir. Yazar, doğayla bütünleşmiş bir insan tasavvuru kurar ve okuru da bu bakışa çağırır. Bu, modern hayatın hızına karşı bir yavaşlama ve fark etme davetidir.
Mekân tercihleri de bu düşüncenin uzantısıdır. Yüksek binalar yerine iki katlı ahşap evler, kalabalık metropoller yerine mahalle kültürü öne çıkar. Bu, sadece nostalji değil; aidiyetin, komşuluğun ve insanî bağların önemine yapılan bir vurgudur. Kutlu, aslında kaybolmakta olan bir dünyanın ağıdını yakar.
Öte yandan kapitalist düzenin insanı kuşatan yönlerine de dikkat çeker. Beton, teknoloji ve güç ilişkileri içinde insanın sıkıştığını söyler. Bu düzenle mücadelenin kolay olmadığını kabul eder; ama yine de umudu elden bırakmaz. İnsanın bu kuşatmayı aşabileceğine dair bir inancı hep diri tutar.
Hikâyede Sinan karakteri üzerinden inancın “görünmez bir zırh” olduğu fikri öne çıkar. Bu zırh, sadece kişiyi korumaz; başkalarına da sirayet eder. İman, beklenmedik anlarda, umulmadık kişiler aracılığıyla insana ulaşabilir. Bu yönüyle hikâye, insanın son ana kadar değişebilme ihtimalini diri tutar.
İskender Bey’in dönüşümü ise bu fikrin somutlaşmış hâlidir. Küçüklüğünde aldığı değerlerden uzaklaşıp hırsın peşine düşen bir insanın, yeniden o saf hâline yaklaşma çabası anlatılır. Özellikle hastane sahneleri, insanın son anda bile yönünü değiştirebileceğini gösterir.
Nur, yalnızca bir kurmaca bir anlatı değildir. Bir hatırlayıştır. Çocukluğu, mahalleyi, inancı, doğayı ve insanın iç dünyasını yeniden kurma çabasıdır. Bir bakıma, geç kalmış olanlara bir “hazırlık” metni gibidir; insanı hem bu dünyaya hem de öteki yolculuğa karşı uyandıran bir metin…
Bununla birlikte eser, yalnızca bir hikâye anlatma çabası değil, aynı zamanda Mustafa Kutlu’nun kendi düşünce dünyasını okura aktarma isteğinin de bir yansımasıdır. Bu yönüyle metin, yer yer öğretici bir tona yaklaşır; okura doğrudan seslenen, onu yönlendiren ve belli hakikatleri hatırlatmak isteyen bir tavır sergiler. Bu durum, Ahmet Mithat Efendi geleneğinin samimi bir devamı olarak görülebilir. Ancak bu öğreticilik, bazı bölümlerde anlatının doğal akışını zorlayarak estetik bütünlüğü ikinci plana itebilmektedir.
Öte yandan karakterlerin çiziminde belirgin bir idealizasyon dikkat çeker. Nur’un, Sinan’ın ve kimi diğer karakterlerin neredeyse kusursuz bir şekilde resmedilmesi, onları birer insan olmaktan ziyade birer temsil hâline getirir. Bu durum, okurun metinle kurduğu gerçeklik bağını zaman zaman zayıflatır. Çünkü hayatın doğasında bulunan eksiklikler, çelişkiler ve kırılmalar bu karakterlerde yeterince görünür değildir.
Eserde dikkat çeken bir diğer derin katman ise Nur’un içsel arayışıdır. Annesiz büyümenin eksikliği, onun ruhunda sürekli bir boşluk olarak yankılanır. Nur, aslında hayatı boyunca bir “tamamlanma” arayışındadır; annesiyle yaşayamadığı sevgiyi, kuramadığı bağı başka yerlerde arar. Ancak tam bulduğunu sandığı anda ölümün araya girmesi, bu arayışı trajik bir biçimde yarım bırakır. Bu yönüyle hikâye, insanın dünyadaki eksik kalmışlık hâline ve hiçbir tamamlanmanın bu dünyada bütünüyle mümkün olmayışına dair güçlü bir imâ taşır.