2026 40. kitabı
Okunma: 12 Nisan 2026 09:24
Amin Maalouf ’un o eşsiz dünyasında, Semerkant’ın ilk iki bölümü insanın ruhuna adeta bir kerpiç evin serinliği ya da çöl rüzgârının fısıltısı gibi işliyor. Ömer Hayyam’ın Nişabur’daki o dik başlı, hakikate düşkün haliyle sokaklarda yürürken, aslında sadece bir şairin hayatına değil; bir medeniyetin en parlak ve en sancılı doğumuna şahitlik ettim. Rubaiyat’ın satır aralarına sızan o “an”ın kıymeti, insanın varoluşsal sancılarıyla birleşince, kendimi 11. yüzyılın o tozlu ama bir o kadar da parıltılı atmosferinde, medreselerin gölgesinde tek başıma otururken buldum. Hasan Sabbah’ın keskin zekâsı ile Nizamülmülk’ün devlet aklı arasında sıkışan o kadim Doğu, insanın içindeki iktidar hırsı ile bilgelik arayışının ebedî çatışmasını ne kadar da naif ama sarsıcı anlatıyor. Ancak kitabın sonraki bölümlerine geçtiğimde, o ilk baştaki büyüleyici dumanın dağıldığını hissettim. Belki benim o anki ruh hâlimden, belki de hikâyenin yön değiştirmesinden kaynaklı bir kopukluktu; sanki rüzgâr bir anda yön değiştirdi de yelkenler boşaldı. İlk kısımlardaki o tarihî dokunun yoğunluğu yerini daha farklı bir tempoya bıraktığında, kitap benim için biraz duruldu; o eski akıcılığını kaybetti. Hayyam’ın evreninden çıkıp modern zamanların izlerine doğru yol alırken, içimdeki o ilk heyecanın yerini bir parça durgunluğa bıraktığını itiraf etmeliyim. Yine de o ilk yarıda aldığım tat, damağımda hâlâ unutulmaz bir rayiha olarak duruyor.
SemerkantAmin Maalouf · Yapı Kredi Yayınları · 200174,8bin okunma
︎Sevgi♡Meren︎
Ahmet Demir Günaydın çok teşekkürler. Semerkant gerçekten insanda unutulmaz bir tat bırakıyor. Alamut’u ise şu an okuyorum.🙏 Kitabın sonları konusundaki yorumunuz beni çok rahatlattı sadece ben mi böyle hissediyorum diyordum demek ki bu konuda yalnız değilmişim. Yorumunuz için tekrar teşekkürler selamlar 🙋🏼‍♀️
Güzel bir inceleme Amin Maalouf çok güzel bir kitabıdır #k:193... Ömer Hayyam, NizamülMülk, Hasan Ali Sabbah. Selçuklu döneminin üç önemli ismi. Fedailerin Kalesi Alamut kitabını da kesin okumalısınız. Kitabın son kısımları ise İran iç savaşını anlatıyor. Haklısınız buralar çok sıkıcı gelmişti bana da.