Yaşamak — Yu Hua kitap yorumu
2026 11. kitabı
Okunma: 30 Mart 2026 14:06
Yaşamak — Yu Hua kitap yorumu Mart'ın üçüncü kitabı. Ve bu ay içinde en tuhaf hissettireni. Trajedi ama ağlatmıyor. Sarsıcı ama abartmıyor. Kitabı kapatınca ne umutlu ne umutsuz hissediyorsun — ama kesinlikle daha gerçekçi. "Fugui her şeyini kaybediyor — servetini, ailesini, herkes. Ama ertesi sabah yine kalkıp yaşamaya devam ediyor. İsyan yok, çığlık yok. Sadece bir sonraki gün." Hayatında büyük bir kayıp yaşamış birine bu kitabı at. "Nasıl devam edebilirim" sorusuna en sessiz ve en dürüst cevabı burada veriyor Yu Hua. Kitap hakkında: Yu Hua, 1993'te bu romanı yazdığında Çin'de yasaklandı — Kültür Devrimi'ni ve Mao dönemini bir köylünün gözünden bu kadar çıplak anlattığı için. 1994'te Zhang Yimou sinemaya uyarladı, Cannes'da Büyük Jüri Ödülü aldı. Şimdi dünya edebiyatının klasikleri arasında. Hikâye şu: Xu Fugui, zengin bir ailenin şımarık oğlu. Tüm serveti kumar masasında bitiyor. Bu an, onun için bir son değil — gerçek hayatın başlangıcı. Roman, Fugui'nin Çin'in en karanlık dönemlerini (İç Savaş, Büyük İleri Atılım, Kültür Devrimi) sıradan bir köylü olarak yaşamasını anlatıyor. Devletin büyük idealleri, tek bir adamın tenceresindeki aşın azalmasıyla görünür oluyor. Neden etkileyici? Yu Hua duygusallıktan uzak yazıyor — en ağır ölümleri bile bir doğa olayı gibi aktarıyor. Yağmurun yağması gibi. Ve işte bu soğukluk, acıyı çok daha çıplak hissettiriyor. Yazar seni ağlatmaya çalışmıyor; acının bu kadar gündelik ve kaçınılmaz olduğu bir dünyaya hapsediyor. Ama kusursuz değil, dürüst olayım: Fugui'nin başına gelen felaketlerin yoğunluğu zaman zaman "bu kadar mı olur" dedirtiyor — melodram hissi uyandırabiliyor. Bir de karakterlerin iç dünyası yeterince işlenmiyor. Olaylar büyük, ağır, sarsıcı — ama Fugui'nin içsel dönüşümünü daha derine görmek istiyorsun ve yazar orada seni bırakıyor. Yalın anlatıma varım ama biraz daha psikolojik derinlik beklerdim. Puanım: 4/5 Kusursuz değil ama akılda kalıcı. Çin tarihine, sade anlatımlara ve "insan gerçekten bu kadar acıya dayanabilir mi?" sorusuna ilgi duyanlara kesinlikle öneririm. Sizin "bitince garip bir boşlukta kaldım" dedirten kitap hangisi? Yorumlara yazın Yaşamak Yu Hua
YaşamakYu Hua · Jaguar Kitap · 202670,1bin okunma