2026 165. kitabı
"Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu" Stefan Zweig'ın 1922'de yayımlanan uzun öyküsü/novellası. Tek bir mektup üzerinden koca bir aşk ve saplantı anlatılıyor. *Konu:* Ünlü bir yazar olan R., 41. doğum gününde imzasız, kalın bir mektup alır. Mektup, hayatı boyunca onu uzaktan sevmiş, adını hiç bilmediği bir kadındandır. Kadın 13 yaşından beri yazara platonik aşıktır. Onunla 3 kez kısa birliktelik yaşar, her seferinde adam onu tanımaz. Hatta ondan olan çocukları ölünce, son bir kez sesini duyurmak için bu mektubu yazar. *Temalar:* - *Tek Taraflı Aşk ve Saplantı*: Kadının tüm hayatını bir adama adaması, görülmeme acısı. - *Kadının Sessizliği*: Toplumda kadının adının, varlığının hiçe sayılması. Mektup, öldükten sonra gelen bir çığlık. - *Zaman ve Hatırlamak*: R. için 3 gecelik macera olan şey, kadın için bir ömür. "Beni hiç tanımadın" cümlesi öykünün özeti. - *Kimlik*: Kadının isminin eserde hiç geçmemesi bilinçli. O "bilinmeyen" kalıyor. *Önemli Noktalar:* - Zweig psikolojik tahlilde usta. Bir kadının iç dünyasını, takıntısını, fedakarlığını çok derin yazmış. - Sadece 60-70 sayfa ama etkisi çok büyük. Okuru suçluluk duygusuna sokuyor: Biz de hayatımızda kimleri görmedik? - "Sana bütün hayatımı verdim, sen bana üç gece verdin" cümlesi eserin kalbi. *Etkisi:* 1948'de Max Ophüls, 2004'te Xu Jinglei tarafından filme çekildi. Hala en çok okunan Zweig eserlerinden. Özellikle "görülmeme" duygusunu yaşayan okurlarda derin iz bırakıyor. Zweig burada şunu soruyor: Bir insanı gerçekten ne zaman tanımış oluruz?
Bilinmeyen Bir Kadının MektubuStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2022266,7bin okunma