Orhan Yeniaras Türk edebiyatında özellikle tarih, araştırma ve biyografi türlerinde eserler veren önemli yazarlardan biridir. Yazdığı kitaplarda çoğunlukla Türk tarihi, milli değerler ve önemli şahsiyetler üzerine yoğunlaşır.
Eserlerinde: Milli bilinç ve tarih sevgisi ön plandadır. Okuyucuya geçmişi hatırlatma ve ders çıkarma amacı vardır. Özellikle geçmişe özlem duyan, tarih okumayı seven okurlar için oldukça etkileyici bir yazardır. Dili genellikle sade ve akıcıdır.
Alparslan kitabı, sadece bir sultanı anlatmakla kalmaz; aynı zamanda bir milletin kaderini değiştiren ruhu okuyucuya hissettirir. Kitap, Alp Arslan’ın çocukluğundan başlayarak: Tahta çıkışını, devlet yönetimini ve özellikle Malazgirt Savaşı’ndaki büyük zaferini anlatır. Bu süreçte sadece savaşlar değil, inanç, adalet ve liderlik de ön plana çıkar. Tarihi bilgileri kuru şekilde vermek yerine, hikâyeleştirerek sunar. Bu da kitabı hem öğretici hem sürükleyici kılar.
Bir hükümdarın hikâyesi değildir bu… Bir milletin kaderinin yazıldığı satırlardır.
Alparslan: Büyük Selçuklu’nun Kurucusu, Orhan Yeniaras’ın kaleminden çıkan, okuyucuyu tarihin en kritik anlarından birine götüren etkileyici bir eserdir. Kitapta Alp Arslan’ın sadece savaşları değil; inancı, adaleti ve liderlik ruhu da derin bir şekilde işlenir. Özellikle Malazgirt Savaşı anlatılırken, satırlar adeta canlanır. Okuyucu kendini savaş meydanında hisseder; bir yandan heyecanlanır, bir yandan da o büyük zaferin anlamını yüreğinde hisseder.
Yazarın sade ama etkileyici dili sayesinde kitap, tarihi bir bilgi kaynağı olmanın ötesine geçer ve bir duygu yolculuğuna dönüşür. Okudukça geçmişe özlem, kahramanlığa hayranlık ve derin bir gurur hissi uyanır.
Kısacası bu eser, sadece Alp Arslan’ı tanımak için değil; bir milletin ruhunu anlamak için okunmalıdır.