Herkese Merhaba Handan kitabının incelemesini sizlerle paylaşıyorum. Keyifli okumalar diliyorum.
Halide Edip Adıvar’ın 1912 yılında yayımlanan Handan adlı eseri, Türk edebiyatında kadın psikolojisini derinlemesine inceleyen ilk ve en önemli "psikolojik romanlardan" biri olarak kabul edilir. Mektup tarzında (mektup-roman) kaleme alınmış olması, karakterlerin iç dünyasını sansürsüz bir şekilde okuyucuya yansıtır.
Romanın Özeti ve Konusu
Roman, II. Abdülhamid döneminin baskıcı atmosferinde geçer ve ana karakter Handan’ın merkezinde olduğu bir aşk, sadakat ve toplumsal beklenti sarmalını anlatır.
Handan; eğitimli, kültürlü, piyano çalan ve çevresindeki erkekleri etkileyen karizmatik bir kadındır. İlk aşkı olan Nazım, sosyalist fikirleri nedeniyle sürgüne gönderilmeden önce Handan'a evlenme teklif eder ancak Handan, onun otoriter ve sadece fikirlerine odaklı yapısından korkarak reddeder. Sonrasında kendisini aldatacağını bile bile Hüsnü Paşa ile evlenerek Avrupa’ya gider. Ancak bu mutsuz evlilik ve yaşadığı vicdan azabı (Nazım'ın intiharı sonrası), Handan’ı derin bir depresyona ve sonunda hafıza kaybına (menenjit/beyin humması) sürükler.
Karakter Analizleri
• Handan: Romanın kalbidir. Geleneksel kadın rollerine sığmayan, güçlü ama bir o kadar da duygusal boşlukta olan bir figürdür. Kendi seçimlerinin bedelini ağır ödeyen, "ideal kadın" ile "özgür ruhlu kadın" arasında sıkışmış bir trajediyi temsil eder.
• Refik Cemal: Handan’ın akrabasıdır. Başlangıçta Handan’ı eleştirse de ona aşık olur. Handan’ın hastalığı sırasında ona bakarken duyduğu tutku, sadakat ve ahlak arasındaki çatışmayı simgeler.
• Nazım: Handan’ın idealist, sert ve siyasi kimliğiyle ön planda olan ilk aşkıdır. Handan’ın reddi sonrası intihar etmesi, Handan’ın tüm hayatını etkileyen bir suçluluk duygusuna