Bazı kitaplar vardır, kapağını kapattıktan sonra bile içinden çıkamazsın. Mitokondrisi Bende Kaldı da tam olarak öyle bir his bırakıyor. İsmi ilk başta biraz ironik, hatta hafif gülümseten bir çağrışım yapıyor ama sayfalar ilerledikçe bu başlığın aslında ne kadar yerinde olduğunu fark ediyorsun: bir ilişkiden, bir geçmişten, bir “biz”den geriye kalan en temel şeyler.Hücre düzeyinde bile ayrışamayan bir bağ gibi.
Kitap genel olarak ayrılık, aidiyet, kırılganlık ve hatıraların inatçılığı etrafında dönüyor. Ama bunu klasik “aşk şiiri” kalıplarıyla yapmıyor. Daha çok iç ses gibi, bazen dağınık ama gerçek; bazen keskin ama yorgun bir anlatımı var. Şair, süslü imgelerle göz kamaştırmaya çalışmıyor onun yerine, insanın içine sessizce oturan dizeler kuruyor. Okurken “bunu ben de hissetmiştim ama böyle söyleyememiştim” dediğin anlar sık sık geliyor.
Kitabın en güçlü yanı bence samimiyeti. Bazı şiirler sanki birine yazılmış ama gönderilmemiş mesajlar gibi. Eksik cümleler, yarım kalmış duygular, içe atılmış sitemler. Bu da okurla çok doğrudan bir bağ kuruyor. Öyle ki bazı sayfalarda şiir okuduğunu değil de birinin günlüğünü karıştırıyormuş gibi hissediyorsun.
Öte yandan, bu kadar içe dönük ve parçalı bir anlatım zaman zaman zorlayıcı da olabiliyor. Her şiir aynı yoğunlukta çarpmıyor; bazıları çok güçlü bir etki bırakırken bazıları daha silik kalabiliyor. Ama bu da kitabın doğasına uygun aslında çünkü gerçek duygular da zaten hep aynı yoğunlukta yaşanmıyor.
Dil olarak sade ama yer yer beklenmedik metaforlarla açılıyor. Özellikle “beden”, “hafıza” ve “kalıntı” temaları etrafında dönen imgeler kitabın ruhunu taşıyor. Başlıktaki “mitokondri” metaforu da bu yüzden etkili: sadece bir ayrılığı değil, ayrılıktan sonra bile taşınan bir parçayı anlatıyor. Yazardan okuduğum ikinci şiir kitabıydı ve kısacası, Mitokondrisi Bende Kaldı çok yüksek sesle konuşan bir kitap değil; ama sessizliğiyle insanın içine işleyenlerden. Eğer şiirde gösterişten çok dürüstlük arıyorsan, bu kitap sana iyi gelebilir. Ama eğer daha klasik, ritmik ve “tamamlanmış” şiirler beklersen, biraz mesafeli kalabilirsin.
Benim için bu kitap, kusurlarıyla birlikte gerçek hissettirdiği için değerliydi. Bazen bir şiirin iyi olması için mükemmel olması gerekmiyor sadece doğru yerden kırılması yetiyor.