2026 13. kitabı
Okunma: 12 Nisan 2026 19:23
Çalıkuşu; Türk edebiyatında gerçekçi romanın ilk örneklerinden biridir. Hem bir dönem romanı olması sebebiyle hem de yazıldığı döneme göre güçlü bir kadın karakter kurgulanmış olması açısından da önemli bir yere sahiptir. . Ben okumakta epey geç kalmış olsam da iyi ki okumuşum dediğim sevdiğim Türk edebiyatı eserleri arasına girdi bile. . Kitap, sadece bir aşk hikâyesi değildir; aynı zamanda Anadolu’nun zorluklarını, öğretmenlik mesleğinin değerini ve bir kadının tek başına ayakta kalma mücadelesini anlatır. Feride’nin yaşadığı hayal kırıklıkları ve buna rağmen dimdik durması, okuyucuda hem hüzün hem de hayranlık uyandırır. Romanın dili sade ve akıcıdır; bu yüzden okunması kolay ama etkisi derindir. . “Çalıkuşu” lakaplı Feride, küçük yaşta annesini kaybetmiş, asker olan babası ile garnizonlarda yaşayamayacağı için babaannesinin büyüttüğü hareketli, neşeli ve özgür ruhlu bir genç kızdır. Babası ve babaannesi de öldükten sonra yatılı Fransız mektebinde okur. Aşkı uğruna büyük bir hayal kırıklığı yaşar ama pes etmez. Anadolu’ya öğretmen olarak giderek kendi ayakları üzerinde durmaya çalışır. Güçlü, gururlu ve idealisttir. Feride, Türk edebiyatında güçlü kadın karakterlerin en önemli örneklerinden biridir. Duygusal olsa da mantığını kaybetmez. Zorluklar onu yıkmaz, aksine olgunlaştırır. . Kamran, Feride’nin kuzeni ve büyük aşkıdır. Dışarıdan düzgün ve saygın görünür. Ancak yaptığı hatalar Feride’nin hayatını tamamen değiştirir. Kamran, kusurlu bir karakterdir. Bu yönüyle gerçekçi bir karakterdir. İnsan ona kızmakla anlamaya çalışma arasında kalıyor. Kendince haklı nedenleri olsa da, Feride’yi epeyce üzüyor yaptıkları. . Diğer önemli karakterler; Besime; Feride’nin arkadaşı, daha geleneksel bir yapıya sahiptir. Doktor Hayrullah Bey; Feride’ye destek olan, ona baba gibi yaklaşan iyi kalpli bir karakterdir. Feride’nin köyde evlatlık edindiği Munise, saflık, masumluk ve temizliğin birleşimi müstesna bir karakter keşke hiç ayrılmasalardı, bu ayrılık Feride için ikinci bir yıkım oldu. . Yan karakterler, Feride’nin gelişimini destekler ve Anadolu’nun farklı insan tiplerini gösterir. . Feride karakterini geçen yıl bu zamanlarda okuduğum Jane Eyre karakterine benzettim. O da öğretmenlik yapıyordu ve orada da bir aşk hikayesi başroldeydi. Bunu da belirtmeden geçmek istemedim. Bu romanı beğendiyseniz mutlaka Jane Eyre yi de seveceğinize eminim ya da tam tersi. . Kitap Atamızın da en sevdiği romanlardan biri olması sebebiyle benim için daha çok kıymetliydi. Savaş zamanlarında bile bu kitabı vakit bulduğunda okur ve elinden düşürmezmiş
ÇalıkuşuReşat Nuri Güntekin · İnkılâp Kitabevi · 2019123,2bin okunma